Afvallen met de Afslank Receptenbijbel

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
afslank receptenbijbel

Het begint langzaam wat lekkerder weer te worden en dan is het wel zo prettig om weer wat strakker in ons vel te gaan zitten. Want laten we eerlijk zijn, een paar kilootjes minder kan zeker geen kwaad als we in de spiegel kijken.

En als we straks over het strand heen paraderen, willen we natuurlijk niet dat we onze buik over het zand heen mee moeten slepen. Dus is het tijd om aan de slag te gaan!

Maar hoe kunnen we het beste aan de slag gaan? Want een paar kilootjes afvallen klinkt wel heel makkelijk, maar dat is het vaak niet. Meestal beginnen we vol goede moed met het minderen van onze calorieën met één of ander dieet, maar houden we dat niet lang vol.

En dat we het vaak niet lang vol houden, heeft met een aantal zaken te maken. In dit blog gaan we kijken hoe we op een gezonde manier af kunnen vallen met lekkere, makkelijke recepten. Afvallen met de Afslank Receptenbijbel!

Inhoudsopgave

Waarom afvallen niet lukt

Als we de beslissing hebben genomen om een aantal kilo kwijt te raken of iets te doen met ons overtollig buikvet, willen we dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgen. En daar gaat het vaak mis. Want door dagelijks veel minder calorieën binnen te krijgen als dat je nodig hebt, wordt onze stofwisseling juist vertraagd.

Je lichaam gaat dan juist in een spaarstand waarbij je metabolisme (stofwisseling) naar beneden gaat, waardoor je lichaam zoveel mogelijk vet probeert vast te houden. En dat is nu juist waar je net vanaf wilt! 

Dat is ook de reden dat heel veel diëten niet werken. Of ze werken heel kort waarna je vervolgens net zo snel weer aankomt (jojo-effect). Daarnaast zijn ook heel veel diëten ongezond.

Door teveel kilocalorieën te minderen, zal je hoogstwaarschijnlijk ook te weinig goede voedingsstoffen binnen krijgen met alle gevolgen van dien. Je hele hormoonhuishouden kan hierdoor van slag raken waardoor dit zelfs gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid.

Bij het afvallen is het dus belangrijk om alle goede voedingsstoffen binnen te krijgen en door middel van gezonde recepten te werken aan het verliezen van lichaamsvet.  

Een gezond BMI

Om voor jezelf snel te kunnen bepalen of je een gezond gewicht hebt en of het misschien verstandig zou zijn om een paar kilo af te vallen, kun je gebruik maken van de BMI.

BMI staat voor Body Mass Index. BMI is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte.

Belangrijk om te weten is dat het hierbij om een schatting gaat. Een gezond gewicht is natuurlijk van nog meer zaken afhankelijk dan alleen het aantal kilo’s dat iemand weegt. Het zegt namelijk nog niks over de samenstelling van het gewicht.

gezond BMI

Om je BMI eenvoudig en snel te kunnen berekenen, kun je gebruik maken van de volgende formule:

Gewicht in kilogram / (Lengte in meter X Lengte in meter)

Stel dat je 180cm bent en 80kg weegt. Dan ziet de berekening er als volgt uit:

80/(1.8 x 1.8) = 24,69

Dan is nu natuurlijk de vraag: wat is een gezond BMI?

Bij volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en de 25. Voor kinderen en ouderen gelden andere grenzen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en zeer gespierde personen (spieren wegen meer dan vet, waardoor je gewicht geclassificeerd kan worden als overgewicht, terwijl dit niet klopt). Hieronder de grenzen met betekenis voor volwassenen:

BMI GRENZEN VOLWASSENEN (19-69 jaar)BETEKENIS
Lager dan 18,5Ondergewicht
Tussen 18,5 en 25Gezond gewicht
Vanaf 25 tot 30Overgewicht
30 en hogerErnstig overgewicht (obesitas)
BMI
Het berekende BMI is

Laag BMI (pas deze tekst aan)

Normaal BMI (pas deze tekst aan)

Hoog BMI (pas deze tekst aan)

Gezond afvallen

Op een gezonde manier afvallen is erg belangrijk. Veel mensen willen zo snel mogelijk buikvet verliezen en afvallen. Ze gaan dan proberen om dagelijks zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen, maar dit is heel onverstandig.

Hierdoor krijg je namelijk niet de juiste voedingsstoffen binnen waardoor je energiesysteem niet goed zal werken en je metabolisme vertraagt. Het teveel minderen van calorieën kan daardoor een averechts effect krijgen, omdat je lichaam in de spaarstand gaat.   

Gezonde voeding bestaat uit de juiste voedingsstoffen. De voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft en volledig uit eten en drinken kan halen, zijn: water, vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten. Elke voedingsstof heeft zijn eigen functie(s) in het lichaam.

Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij tal van fysiologische functies die nodig zijn voor de levensprocessen van de mens, zoals opbouw en reparatie van het lichaam, energievoorziening en het regelen van alle processen die in het lichaam plaatsvinden.

Wil je meer weten over de energieleverende voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) lees dan ook het blog ‘Afvallen met mindfulness.’

Gezonde voeding is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis en volkorenproducten. Ook bevat gezonde voeding voldoende magere melkproducten en is arm aan rood- en bewerkt vlees, alcoholische en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren.

Voedingsschema afvallen

Bij het afvallen is het belangrijk om nog steeds voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom moeten gezonde maaltijden voldoen aan de juiste hoeveelheid van deze voedingsstoffen. In de Afslank Receptenbijbel staan gezonde maaltijden met uitleg zodat je kan zien dat de maaltijden je gezondheid bevorderen.

Door gebruik te maken van de gezonde recepten uit de Afslank Receptenbijbel, kun je op een gezonde manier gewicht verliezen en hiermee je buikvet verminderen. Uiteraard is niet alleen een gezond voedingsschema belangrijk als je wilt afvallen en is het verstandig om daarnaast meer te bewegen.

afslank receptenbijbel gerecht

Hoe afvallen volhouden

Als je eenmaal bent begonnen met afvallen is het natuurlijk zaak dat je dit ook volhoudt. Daarvoor is het belangrijk dat je niet alleen je voedingspatroon aanpast, maar ook je bewegingspatroon. Je zult merken dat als je meer gaat bewegen en sporten, je eerder geneigd bent om gezonder te eten.

Het één vult als het ware het andere aan. Hierdoor bereik je niet alleen sneller je doel, maar pas je eigenlijk je leefstijl aan waardoor je gezonder gaat leven. Door een gezonde levensstijl zal je merken dat je ook steeds beter in je vel gaat zitten en steeds meer energie krijgt.   

Afvallen en wandelen

Om te starten met bewegen kun je ervoor kiezen om te gaan wandelen. Wandelen is een goede manier om aan lichaamsbeweging te doen. Je hoeft alleen maar je schoenen en jas aan te trekken en je kunt op pad.  

Doe oortjes in, zet lekkere muziek op en ga van start! Of geniet zonder muziek van de geluiden die je allemaal in het bos kunt horen. Zo kun je afvallen en tegelijkertijd genieten van de natuur. Omdat wandelen (ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen) makkelijk lange tijd is vol te houden, kun je veel calorieën verbranden. Bovendien is wandelen niet blessuregevoelig en kun je het makkelijk meerdere keren per week doen.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Hoeveel calorieën je verbrand met wandelen is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je lichaamsgewicht, je tempo, hoe lang je wandelt en je lichaamsbouw. Gemiddeld verbrand je met een uur wandelen (bij een snelheid van 5 km/uur) ongeveer 300 calorieën.

wandelen

Afvallen met hardlopen

Een andere manier om af te vallen is starten met hardlopen. Om af te vallen moeten we de vetten in ons lichaam verbranden en hiervoor is hardlopen uitermate geschikt. Om de opgeslagen vetten in ons lichaam te verbranden, is het belangrijk om te weten dat ons vetverbrandingssysteem na ongeveer 20 minuten optimaal werkt.

Dus is het raadzaam om op een relatief rustig tempo te gaan hardlopen. Hierdoor kun je het langer volhouden en krijgt je lichaam ook voldoende zuurstof om je vetverbrandingssysteem zo goed mogelijk te laten werken. Lees hier meer over in het blog ‘Afvallen met hardlopen.’

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Uiteraard is dit net als bij wandelen afhankelijk van een aantal factoren. Gemiddeld verbrand je met een uur hardlopen in een tempo van 8 km/uur ongeveer 480 calorieën. Bij een tempo van 12 km/uur kom je gemiddeld uit op ongeveer 720 calorieën.  

Met hardlopen kun je dus meer calorieën verbranden, maar is daarnaast ook blessuregevoeliger dan wandelen. Als je gaat beginnen met hardlopen is het belangrijk om de kilometers rustig op te bouwen.

Afvallen met shakes

Het drinken van shakes kan helpen bij het afvallen. Je kunt met maaltijdshakes je reguliere maaltijd(en) vervangen. Doordat shakes minder calorieën bevatten dan reguliere maaltijden, kun je daarmee afvallen. Op zoek naar maaltijdshakes? Lees dan het blog ‘De beste maaltijdshakes.’

Zorg er wel voor dat als je gebruik maakt van maaltijdshakes je nog steeds de belangrijkste voedingsstoffen binnen krijgt zoals eerder aangegeven. Maak je gebruik van een kant en klare shake, kijk dan goed op het etiket of de shake voldoende vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten bevat.

Het minimum aantal eiwitten dat een volwassene nodig heeft per dag is 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je 80 kilo, dan heb je dus dagelijks minimaal 0,8 x 80 = 64 gram eiwitten nodig.

maaltijdshakes

Sport je regelmatig is het raadzaam om meer eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten dienen namelijk niet alleen als brandstof voor het lichaam. Eiwitten zijn ook betrokken bij de opbouw van spieren en het herstellen van spierafbraak na het trainen.

Ook is het belangrijk om voldoende vezels per dag binnen te krijgen. Op het etiket van een kant en klare shake staat altijd vermeld hoeveel vezels erin zitten. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal 10 gram vezels binnenkrijgt.

De Afslank Receptenbijbel

Als een voedingsexpert en een professionele kok de handen in één slaan dan ontstaat er iets bijzonders: de Afslank Receptenbijbel.

De lekkere recepten van de Afslank Receptenbijbel bevorderen niet alleen gewichtsverlies maar tegelijkertijd ook de gezondheid. De insteek van het boek is een koolhydraatbeperkte en gezonde leefstijl.

Waar koolhydraten in gerechten zitten dan zijn dit voedingsmiddelen die de gezonde langzame koolhydraten bevatten, denk daarbij aan zoete aardappel, zilvervliesrijst en haver.

In het boek staan recepten voor het ontbijt, de lunch, het avondeten, salades & dressings, tussendoortjes en dranken.

Het boek bevat vlees, vis en vegetarische gerechten. Voor mensen met voedsel allergieën en vegetariërs bevat het boek alternatieven zodat het boek voor iedereen geschikt is.

Behalve recepten bevat de Afslank Receptenbijbel informatie over gezonde voeding. Hierbij wordt de lezer de principes achter de Afslank Receptenbijbel uitgelegd. De Afslank Receptenbijbel kan risicoloos worden uitgeprobeerd, want wij bieden een 60 dagen niet goed geld terug garantie (zonder vragen te stellen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.