Afvallen met vetverbranders

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
afvallen met vetverbranders

Afvallen met vetverbranders. Hoe werkt dat en is het gezond?

We kennen het vast (bijna) allemaal wel: zodra het wat beter weer wordt, willen we lekker naar het strand of aan het zwembad liggen. Maar zodra we ons shirt uittrekken en het zonlicht weerkaatst op onze witte armen en benen, constateren we dat we misschien wel een kilootje of wat teveel hebben. En daar willen we vanaf, het liefste vandaag nog!

Een goede manier om gewichtsverlies te bereiken, is natuurlijk door middel van een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging. Dat wil echter niet zeggen dat een hulpmiddeltje van tijd tot tijd niet dat extra zetje kan geven wat sommige mensen nodig hebben om hun streefgewicht te bereiken!

Inhoudsopgave

Wat zijn vetverbranders?

Vetverbranders (fat burners) zijn supplementen die zich specifiek richten op het verbranden van vet. Het merendeel van de natuurlijke vetverbranders zijn simpelweg stimuleringsmiddelen die de stofwisseling van het lichaam versnellen en het lichaam zo aanmoedigen om meer vet te verbranden.

Vaak worden vetverbranders door mensen gebruikt als toevoeging aan een dieet of sportprogramma om sneller het gewenste resultaat te bereiken. Dit in combinatie met een gezond voedingspatroon.

Wat doen vetverbranders?

Natuurlijke vetverbranders werken door middel van het stimuleren van het vermogen van het lichaam om vet af te breken en te gebruiken als brandstof. Dit betekent dat vetcellen moeten worden losgemaakt van het opgeslagen vet en dat zij als vetzuren in de bloedbaan terecht moeten komen.

Deze vetzuren moeten vervolgens naar de spieren worden gebracht waar zij als brandstof kunnen worden gebruikt. Dat betekent dus dat bij het gebruik van vetverbranders regelmatige lichaamsbeweging noodzakelijk is. Anders kunnen de vetcellen niet als brandstof worden gebruikt en wordt het weer terug opgeslagen als vet in je lichaam.

En daar gaat het vaak mis. De grootste fout die mensen maken, is simpelweg vetverbranders nemen en er maar vanuit gaan dat gewichtsverlies automatisch zal volgen. Echter is het beperken van je calorieën het belangrijkste onderdeel van de strijd tegen een teveel aan lichaamsgewicht.

Als jij consistent ervoor kan zorgen dat je minder calorieën consumeert dan je verbruikt, dan zullen goede vetverbranders ervoor zorgen dat het gewichtsverlies extra hard gaat. Lees hier meer over je energiebalans, gezonde voeding en het berekenen van je energiebehoefte.

Voordelen van vetverbranders

Vetverbranders stimuleren het gewichtsverlies, maar dat doen zij alleen wanneer ze gebruikt worden in combinatie met gezonde voeding. Vetverbranders op zichzelf kunnen verschillende effecten hebben:

  • Ze kunnen jouw energieniveau stimuleren;
  • Vetverbranders helpen bij het remmen van de eetlust;
  • Ze stimuleren de vetverbranding;
  • Helpen bij het verhogen van de stofwisseling voor maximale verbranding.

Zijn vetverbranders goed voor je?

Afvallen met vetverbranders. Is dat eigenlijk wel goed voor je? Vetverbranders kunnen bij een juist gebruik ervoor zorgen dat je sneller afvalt en je dus sneller je doel(en) behaalt. Dit kan echter alleen als je er op een juiste manier mee omgaat. Maar wat is dan de juiste manier?

Het belangrijkste is dat je vetverbranders alleen maar gebruikt in combinatie met een gezond eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging en dus NOOIT als vervanger daarvan. Tevens is het belangrijk dat je nooit de aanbevolen hoeveelheid op de gebruiksaanwijzing overschrijdt en dat je vetverbranders alleen tijdelijk gebruikt.

Het is namelijk niet gezond om continu de stofwisseling van het lichaam te versnellen. Hiermee wordt namelijk ook de bloeddruk verhoogd, zal je lichaam meer stress ondervinden en zal de hartslag flink omhoog gaan. Wil je meer weten over gezond afvallen, lees dan ook het blog ‘Wat is gezonde voeding om af te vallen.’

stofwisseling verhogen

Nadelen vetverbranders

Als je wilt afvallen met vetverbranders, moet je er op letten dat je vetverbranders alleen tijdelijk gebruikt en in combinatie met een gezond eetpatroon en voldoende beweging.

Er kunnen ook een aantal nadelen kleven aan het gebruik van vetverbranders. Het verhogen van de vetverbranding door vetverbranders kan leiden tot slaapproblemen. Daarnaast kan het ook bijdragen aan nervositeit, hoofdpijn, en uitdroging. Niet alleen zijn deze bijwerkingen op zichzelf nadelig voor de gezondheid, maar ze maken het lastiger om goed gewicht te verliezen.

Zo kan het excessief verhogen van de lichaamstemperatuur en de hartslag het lastig maken om nog goed te sporten en een slecht slaapritme kan zelfs bijdragen aan gewicht aankomen.

Desalniettemin, zolang je vetverbranders blijft gebruiken in combinatie met een gezond eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen zij een waardevol hulpmiddel zijn om het gewenste streefgewicht te behalen.

Ingrediënten van vetverbranders

Er zijn veel verschillende soorten vetverbranders. Toch zijn er een aantal ingrediënten die in bijna elke vetverbrander aanwezig zijn. Dat heeft te maken met de natuurlijke werking van het ingrediënt dat ervoor zorgt dat je sneller vet kan verbranden.

  • Cafeïne: in de meeste vetverbranders zit cafeïne. Cafeïne kan helpen bij het activeren van de stofwisseling. Mocht je een vetverbrander met cafeïne nemen, zorg er dan voor dat je niet teveel koffie drinkt omdat je er anders teveel van binnen krijgt wat er weer voor kan zorgen dat je minder goed slaapt en daardoor ook juist minder goed afvalt.
ingrediënten vetverbranders
  • Eiwitten: ook wel proteïnen genoemd. Deze helpen bij het opbouwen van spiermassa (mits je dus ook daadwerkelijk traint!). Meer spiermassa betekent meer vetverbranding. Ook eiwitten zorgen voor een snellere stofwisseling.
  • IJzer: ijzerrijke voeding is van nature een goede vetverbrander. IJzer zorgt net als cafeïne voor een snellere stofwisseling.  
  • Calcium: ook calcium zorgt voor een snellere stofwisseling. Daarnaast draagt de consumptie van calcium bij aan een kleinere opname van vet uit andere voedingsmiddelen. Zo draagt calcium zowel bij aan een snellere vetverbranding, als aan een kleinere vetopname.
  • Chili peper: chili bevat capsaïcine, waardoor het zo pittig is. Een eetlepel chili peper is genoeg om tijdelijk de stofwisseling wel 23% harder te laten werken. Het is dan ook niet vreemd dat chili een veelgebruikt ingrediënt voor vetverbranders is.

Afvallen met vetverbranders

Een gezond eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging is noodzakelijk. Zoals eerder gesteld zijn vetverbranders GEEN vervanging voor een uitgebalanceerd dieet en/of regelmatige lichaamsbeweging. Sterker nog, zonder deze voorwaarden werken vetverbranders niet. Om af te vallen moet je hoe dan ook vet verbranden en daarvoor moet je bewegen! Dus kom van de bank af en ga aan de gang!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.