De beste hometrainers

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Na 30 minuten op de hometrainer, doe ik nog even een cooling-down. Het was een pittige training door de verschillende weerstanden tijdens de training. Ik heb zojuist één van de 12 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s uitgevoerd en 235 calorieën verbrand!

Trainen met een hometrainer is de ideale manier om af te vallen. Daarnaast gaat het uithoudingsvermogen flink omhoog en kan je tijdens de training je favoriete serie kijken. Een betere manier om af te vallen is er niet. Ook kun je een hometrainer neerzetten waar jij maar wilt en kun je een training met de hometrainer goed combineren met krachttraining.

Maar welke hometrainer moet ik kiezen? De keus is enorm en de prijzen variëren flink. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een hometrainer? In dit blog geven we antwoord op deze vragen.  

Waarom een hometrainer

Trainen met een hometrainer levert veel voordelen op. Hieronder sommen we een aantal voordelen op:

 • Makkelijke manier om vet te verbranden en dus af te vallen
 • Verbeteren van je uithoudingsvermogen en conditie
 • Het bevordert de bloedsomloop en versterkt pezen rond de enkel-, heup- en kniegewrichten
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Geringe belasting op je pezen en gewrichten
 • Ideaal te gebruiken tijdens je revalidatie
 • Terwijl je traint kun je je favoriete serie of film kijken
 • Veel hometrainers hebben meerdere programma’s zodat je gericht aan een doel kunt werken  
 • Geschikt voor alle niveaus
 • Niet afhankelijk van het weer

Hoe werkt een hometrainer

Een hometrainer is een fitnessapparaat waarop fietsbewegingen gemaakt kunnen worden om daarmee de lichamelijke conditie te verbeteren en spieren te versterken. Een hometrainer bestaat uit een stalen frame met stuur, zadel en trappers verbonden aan een vliegwiel. Het vliegwiel zorgt voor de weerstand van de hometrainer. Dit is dus onderdeel van de aandrijving.

De weerstand van een hometrainer kan handmatig of elektronisch worden ingesteld. Bij een handmatig instelbare weerstand kun je zelf aan een weerstandsknop draaien om te bepalen hoe groot je de weerstand wilt hebben. Er zijn ook hometrainers waarbij je de weerstand elektronisch kunt regelen.

Er zijn ook hometrainers die een Ergometer hebben. Een Ergometer is een wattage-controlesysteem. Dit systeem meet je verbruik als je op het apparaat aan het trainen bent. Je verbruik wordt weergegeven in het aantal watt, zodat er precies inzichtelijk is hoe hard het lichaam moet werken. Trainen op wattage geeft je de mogelijkheid om doelgericht te trainen.  

Als je gaat sporten met gebruik van een Ergometer, kun je trainingsprogramma’s gebruiken die je de mogelijkheid geven op vermogen te trainen.

Hometrainers voor senioren

Wanneer je slecht ter been bent of last hebt van blessures, train je graag in een veilige en gecontroleerde omgeving. Een hometrainer is dan een ideale oplossing. Het grote voordeel van een hometrainer is dat je makkelijk vanuit huis kunt trainen en dat je zelf de weerstand en de snelheid kunt bepalen.

Als je wat minder mobiel bent, is het prettig om makkelijk op en af te kunnen stappen. Bij een hometrainer voor ouderen is hier rekening mee gehouden door een lage instap. De trappers zitten een stuk lager waardoor je je benen niet extra op hoeft te tillen om te gaan zitten. Een voorbeeld hiervan is de Tunturi FitCycle 20.

Welke hometrainer moet ik kopen?

Er zijn veel verschillende hometrainers. Om te bepalen welke hometrainer voor jou de beste is, zal je moeten kijken naar de doelen die je wilt behalen. Zo voorkom je dat je teveel geld uitgeeft aan allerlei opties die je uiteindelijk toch niet gaat gebruiken.

Wil je vooral met een crosstrainer trainen om af te vallen, is het verstandig om een hometrainer met hartslagmonitoring te kiezen. Zo kun je heel bewust in de vetverbrandingszone trainen. Wil je tijdens het trainen met de hometrainer een serie of film op je tablet of ipad kijken, moet je erop letten dat de hometrainer een tablethouder heeft.

Als je vooral heel intensief wilt trainen, is het verstandig om te kijken naar het gewicht van een crosstrainer. Over het algemeen geldt, hoe zwaarder de crosstrainer, hoe stabieler hij is. Uiteraard moet je ook kijken naar het maximale belastbare gewicht. 

Als je heel specifiek en gericht wilt trainen is het verstandig om een hometrainer te kopen met een Ergometer. De weerstand is hierbij heel precies in te stellen en een Ergometer kan heel nauwkeurig aangeven wat jouw energieverbruik is.  

Hometrainer of crosstrainer?

Zowel de hometrainer als de crosstrainer zijn ideaal om conditie op te bouwen en af te vallen. Het voordeel van een crosstrainer ten opzichte van een hometrainer is dat je daarmee een full body workout kunt doen. Een hometrainer wordt eerder gebruikt om te revalideren en als je wat moeilijker ter been bent. Je kunt een hometrainer makkelijk verstellen en bij een crosstrainer is dat niet het geval.

Met een crosstrainer train je ook je buikspieren en stabiliteit. Dat is met een hometrainer niet het geval. Er zijn dus een aantal verschillen tussen een hometrainer en een crosstrainer, maar voor het vergroten van je uithoudingsvermogen maakt het weinig verschil. Ook zijn zowel een hometrainer als een crosstrainer goede apparaten om vet te verbranden.

Thuis sporten

Het grote voordeel van een hometrainer kopen is dat je zelf kunt bepalen wanneer en waar je gaat sporten. Je kunt een hometrainer overal neerzetten en zelfs een film kijken terwijl je bezig bent. Het trainen met een hometrainer is ook ideaal te combineren met wat krachttraining. Zo kun je zowel werken aan je conditie als sterkere spieren en pezen. Zo kun je er voor kiezen om eerst een work-out op de hometrainer te doen om vervolgens nog een aantal krachtoefeningen te doen. lees hier meer over in het blog ‘Thuis fit worden.’

Is een hometrainer goed om af te vallen?

Het trainen op een hometrainer is ideaal om af te vallen. Als je met een hometrainer traint, gaat je hartslag al vrij snel omhoog en het is relatief eenvoudig om je hartslag vervolgens in de vetverbrandingszone te houden. Train je tussen de 60 en 75% van je maximale hartslag, zit je in de vetverbrandingszone. Ga je daar overheen, val je natuurlijk ook af maar verbrand je voornamelijk koolhydraten.

Met een hometrainer kun je dus heel gericht trainen om af te vallen. Als je gebruik maakt van een hometrainer met hartslagsensoren kun je heel nauwkeurig in de vetverbrandingszone trainen. Er zijn hometrainers die daar zelfs aparte trainingsprogramma’s voor hebben. Maak je gebruik van een hometrainer met een Ergometer kun je nog specifieker trainen in de vetverbrandingszone.

hometrainer afvallen

De beste hometrainers

Welke hometrainers de beste zijn, heeft te maken met de doelen die je ermee wilt bereiken. In het overzicht hieronder bekijken we de 5 beste hometrainers in willekeurige volgorde op basis van prijs-kwaliteitverhouding. We kijken hierbij specifiek naar de verschillende opties die de hometrainers hebben. Zo kijken we bijvoorbeeld of de hometrainer voorgeprogrammeerde programma’s heeft zodat je een training kunt kiezen, maar ook naar het maximale belastbare gewicht.

1. Hometrainer Fitbike Ride 5

de beste hometrainers

De Fitbike Ride 5 is voorzien van een elektronische kleuren led computer en een tablethouder. Met deze computer is het mogelijk je weerstand te verhogen of verlagen. Er zijn 16 weerstandniveaus waarmee je kunt afwisselen. Dankzij het eenvoudig te bedienen en duidelijke af te lezen display is het mogelijk om vele trainingsgegevens in één oogopslag in beeld te hebben.

Zo kun je de tijd, afstand, snelheid, aantal omwentelingen, omgevingstempratuur, calorieverbruik, uithoudingsvermogen en hartslag inzien. Deze hometrainer is voorzien van 18 trainingsprogramma’s en geschikt voor een maximaal gebruikersgewicht van 150 kg. Het zadel en stuur zijn verstelbaar, waarvan het zadel horizontaal en verticaal.

2. VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer

hometrainer

De VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer is belastbaar tot 150 kg en beschikt over 24 verschillende programma’s. Naast de hartslag programma’s zijn er 14 voorgeprogrammeerde trainingen, 1 handmatig programma, 1 wattage programma, 1 lichaamsvet programma en 4 gebruikersprogramma’s. Daarnaast beschikt deze hometrainer over een tablethouder.

Het handmatige programma is een vrije training waarbij je zelf de weerstand kunt instellen en aanpassen. Bij de 14 voorgeprogrammeerde trainingen worden de weerstanden automatisch tijdens het sporten aangepast om je een uitdagende en afwisselende fietstocht te geven.

Het wattage programma houdt je krachtsinspanning constant door de weerstand te verhogen als je langzamer gaat fietsen en te verlagen als je sneller rijdt. Het lichaamsvet programma vraagt eerst om je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht en berekent daarna je lichaamsvetpercentage. Eigen oefeningen maak je met een gebruikersprogramma.

Op het verlichte display kun je de tijd, snelheid, afstand, aantal omwentelingen, calorieverbruik, wattage (tot 300 watt) en hartslag volgen van je oefening. Met behulp van het doelhartslag programma breng je je hartslag in de buurt van je doelhartslag.

Je doelhartslag is gebaseerd op je leeftijd die je van tevoren zelf instelt samen met de tijd, of kies voor een andere hartslag gestuurde programma voor meer begeleiding. De hartslag gestuurde programma’s passen de weerstand automatisch aan om je hartslag constant te houden. Deze weerstand bestaat uit 24 verschillende niveaus.

3. Specifit hometrainer

hometrainer

De Specifit hometrainer is zeer stabiel, duurzaam, fluisterstil en biedt daarnaast meerdere trainingsmogelijkheden en zelfs de mogelijkheid voor een lichamelijk onderzoek. Via de computer die beschikt over een LCD scherm, kunnen verschillende waarden afgelezen worden, namelijk: de snelheid, tijd, afstand, calorieën en de hartslag.

Op de handgrepen zitten de meetpunten die de hartslag kunnen meten. De hartslag wordt vervolgens gebruikt om de verbrande calorieën te meten. Daarnaast kan de computer gebruikt worden voor een lichamelijk onderzoek en kunnen er verschillende programma’s geselecteerd worden.

Deze hometrainer is belastbaar tot 100 kg en heeft 8 verschillende trainingsprogramma’s.

Voordelen van de hometrainer:

 • Inclusief computer voor verschillende programma´s
 • Met hartslagmeting
 • Vliegwiel in combinatie met fluisterstille V-belt
 • Handige houder voor bidon
 • Gemakkelijk te verplaatsen door middel van de wielen
 • Makkelijk te bedienen
 • Snelle montage

4. Recumbent Ergometer Bike Maxxus 4.2R

de beste hometrainers

Met behulp van de Maxxus 4.2R verbrand je calorieën, werk je aan jouw conditie én stimuleer je het metabolisme. Deze zitfiets van Maxxus beschikt over een ergometer. Dit apparaatje meet de hoeveelheid arbeid die jij tijdens je cardiotraining verricht. Zo meet je hier bijvoorbeeld je conditie mee of het aantal calorieën dat je hebt verbrand. Dankzij de ergometer weet je precies of je doel dichterbij komt.

Wie denkt dat een training op de Maxxus home bike saai is, heeft het mis. Dit cardioapparaat beschikt over verschillende programma’s. Geen enkele training is dan ook hetzelfde. Kies bijvoorbeeld voor een intensieve tijdstraining of een work-out op maat. Deze hometrainer is belastbaar tot 160 kg.

Een groot pluspunt van de Ergometer Bike 4.2R van Maxxus is de lage instap. Deze bike is dus geschikt voor iedereen die wil sporten. Senioren of mensen met gewrichts- en gezondheidsproblemen kunnen dus ook fijn trainen. Bovendien kan deze bike gebruikt worden voor verschillende soorten trainingen, zoals een cardiotraining, een conditietraining of fysiotherapie.

5. VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer

beste hometrainer

Resultaten halen is op de VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer veel gemakkelijker dan op je eigen fiets. Deze hometrainer geeft je tijdens het sporten feedback over je tijd, afstand, calorie verbruik, hartslag, snelheid en heeft een odometer en een scan functie. Hiermee houd je resultaten bij en krijg je inzicht in je sportieve vooruitgang. Met je hartslag kun je functioneel trainen. Meet je hartslag door de hartslagsensoren vast te houden.

Zorg dat je hartslag constant blijft om de belasting op je lichaam iedere training even groot te houden. Dit is een goede manier om je conditie snel te verbeteren. Naarmate je fitter wordt gaan je afstand, snelheid en weerstand omhoog om de belasting constant te houden. De weerstand aanpassen is één van de manieren om je training intensiever te maken. De 8 verschillende weerstanden wijzig je eenvoudig met de handmatige weerstandsknop onder het display.

Een film kijken tijdens het fietsen kan ook op je tablet. De VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer heeft een tablethouder bij het display. Op de stang onder het display zit een bidonhouder om tijdens het fietsen water of een sportdrank bij de hand te houden. De VirtuFit HTR 1.0 is voorzien van zelf oprichtende pedalen en kunnen door middel van de verstelbare voetriemen naar wens worden afgesteld.

Deze hometrainer is belastbaar tot 120 kg.

De beste hometrainers

Bij het kopen van een hometrainer is het belangrijk om te kijken voor welke doelen je deze wilt gebruiken. Hiermee voorkom je dat je een verkeerde keuze maakt en teveel geld uitgeeft voor opties die je toch niet gaat gebruiken. Er zijn veel goede hometrainers voor een redelijke prijs. Kijk goed naar de verschillende trainingsprogramma’s en mogelijkheden voordat je een keuze maakt.  

Bij een hometrainer voor ouderen is er rekening gehouden met een lage instap. De trappers zitten een stuk lager waardoor je je benen niet extra op hoeft te tillen om te gaan zitten. Dit is ook voor minder mobiele personen erg handig.

De beste hometrainers!

Klik hier voor de beste prijzen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.