De beste medicijnbal oefeningen

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Een attribuut dat zeker niet mag ontbreken in je home gym is een medicijnbal! Met medicijnbal oefeningen kun je je hele lichaam trainen. Of je nu wilt werken aan je conditie of kracht, met een medicijnbal kan het allemaal.

Medicijnballen zijn zeer populair omdat ze veelzijdig gebruikt kunnen worden. Ook voor revalidatie en bij de fysio zijn medicijnballen tegenwoordig onmisbaar. De verscheidenheid aan oefeningen en het gebruiksgemak zorgen ervoor dat je eigenlijk niet meer zonder een medicine bal kunt als je wilt werken aan je lichaam.

Voordat je aan de slag gaat met een medicijnbal en besluit er eentje te kopen, is het raadzaam om goed te kijken naar het doel (of doelen) waarvoor je deze wilt gebruiken. Zo zijn er verschillende medicijnballen die elk weer ergens anders voor gebruikt kunnen worden.

In dit blog gaan we kijken naar verschillende oefeningen met een medicijnbal en laten we de beste medicijnballen de revue passeren. Ook gaan we kijken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een medicine ball.

Inhoudsopgave

Wat is een medicijnbal?

Een medicijnbal (medicine ball) is een ronde bal die meestal is gevuld met zand of water. Je hebt medicijnballen met of zonder handgrepen. Het materiaal waarvan deze gemaakt is, kan zeer verschillend zijn. Maar meestal wordt rubber, kunststof, nylon, vinyl of leer gebruikt.

De medicijnbal wordt gebruikt voor zowel krachttraining als conditietraining. Ook worden medicijnballen vaak in de fysiotherapie gebruikt voor revalidatie. Dit verklaart meteen de naam van de medicijnbal.

Waarom trainen met een medicijnbal

Medicijnballen (of medicine ballen) zijn zeer populaire fitness attributen waarmee je door een combinatie van cardio en krachttraining zeer effectief meerdere spiergroepen kunt trainen. Daarnaast is het trainen met medicijnballen ideaal bij het revalideren van een blessure.

Doordat de medicijnballen in meerdere gewichten verkrijgbaar zijn, is het mogelijk om allerlei soorten trainingen te doen waarbij je al je spiergroepen kunt trainen. Je kunt kiezen voor een training om je explosieve kracht te verbeteren of juist een training om je uithoudingsvermogen te vergroten.

Een medicijnbal (medecine ball) neemt weinig ruimte in en is zeer veelzijdig, waardoor deze ideaal is voor je home gym!

Benieuwd naar andere vormen van thuis trainen? Lees dan ook het blog ‘Trainen met opdruksteunen.’

Daarnaast hebben we ook elke maand een nieuwe sport challenge. Klik HIER om deze sport challenges te bekijken!

Voordelen van het trainen met een medicijnbal

Trainen met een medicijnbal levert veel voordelen op. Zo kun je veel verschillende oefeningen doen om je spiermassa te vergroten. Daarnaast zijn er ook talloze medicijnbal oefeningen waarmee je je uithoudingsvermogen kunt vergroten.

Andere voordelen van een medicijnbal zijn:

 • Een medicijnbal neemt weinig ruimte in en je kunt er overal mee trainen. Ideaal dus voor thuis!
 • Medicijnballen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en gewichten. Hierdoor kun je de bal volledig afstemmen op jouw niveau en type training.
 • Medicijnballen zijn over het algemeen goed betaalbaar. Zo zijn er voldoende goedkope medicijnballen die ook goed van kwaliteit zijn.
 • Binnen een paar minuten kun je een volledige full body work-out doen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een medicijnbal

Voordat je een medicijnbal gaat aanschaffen, is het raadzaam om op een aantal dingen te letten. Als eerste is het belangrijk om te kijken naar het gewicht van de medicijnbal. Medicijnballen zijn er namelijk in allerlei verschillende gewichten en maten.

Welk gewicht medicijnbal je het beste kunt kopen, is afhankelijk van een aantal zaken zoals je spierkracht, conditie, en het type training dat je met de medicijnbal wilt gaan doen. Door te starten met een medicijnbal tussen de 1 en 5 kg kun je de juiste technieken aanleren en wennen aan het trainen met een medicijnbal.

Het grote voordeel is dat je ook met lichtere medicijnballen je lichaam goed kunt trainen. Je core wordt bij elke oefening aan het werk gezet en je kunt de training zo intensief maken als je zelf wilt.

Een ander punt waar je op moet letten is het materiaal waarvan de medicijnbal is gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld zogenaamde slamballen die ervoor gemaakt zijn om hard op de grond te gooien. Deze medicijnballen hebben een dikke rubberen buitenlaag die ervoor zorgt dat de bal niet zomaar terug stuitert.

Ook heb je wallballen die bedoeld zijn om tegen een muur aan te gooien. Deze zijn juist wat zachter aan de buitenkant.

En als laatste heb je de reguliere medicijnballen. Deze kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn en stuiteren ook terug. Het is dus belangrijk voor welk doel/doelen je de medicijnbal wilt gebruiken.

Een ander punt waar je op moet letten bij het kopen van een medicijnbal is het verschil tussen medicijnballen met handvaten en medicijnballen zonder handvaten. Sommige medicijnballen hebben een soort inhammen die de handvaten vormen. Dit is voor veel oefeningen een aanrader. Je hebt hierdoor namelijk veel meer grip waardoor je de medicijnbal niet zomaar uit je handen laat glippen.  

De beste medicijnballen

Nu we weten waar we op moeten letten bij het aanschaffen van een medicijnbal, gaan we nu de beste medicijnballen de revue laten passeren. We kijken naar het materiaal waarvan deze gemaakt is, de kwaliteit, het gewicht en waarvoor je de medicijnbal het beste kunt gebruiken.

1. VirtuFit Medicijnbal – Medicine Ball – Rubber

medicijnbal oefeningen

De VirtuFit Medicijnbal is ideaal voor het trainen van buik-, arm en rugspieren. De medicijnballen van VirtuFit zijn uitermate geschikt voor veelzijdige trainingen en daarnaast vervaardigd uit kwaliteitsmateriaal. Naast dat je kracht en conditie verbetert, train je ook de coördinatie. Door het rubberen oppervlak heb je veel grip tijdens je oefeningen en kan deze niet snel uit je handen glippen.

Deze medicijnbal is ook erg goed te gebruiken voor de revalidatie. De VirtuFit Medicijnballen zijn er in 5 gewichten: 1, 2, 3, 4 en 5 kg, hierdoor is er altijd een passend gewicht bij voor jouw uitdagende training.

De gewichten zijn duidelijk op de medicijnballen weergegeven en in onderstaande gewichten en diameters verkrijgbaar:

 • 1 kg: 19 cm diameter
 • 2 kg: 21 cm diameter
 • 3 kg: 24 cm diameter
 • 4 kg: 24 cm diameter
 • 5 kg: 24 cm diameter

2. Matchu sports – Medicijn bal – 3kg – Gewichtsbal – Wallball – Meerdere maten – Krachtbal – Groen

beste medicijnbal

Deze medicijnbal kan worden gebruikt voor gymnastische oefeningen om bepaalde spiergroepen te versterken. Medicijnballen worden toegepast bij lichamelijke oefening lessen, trainingen bij vele soorten sport, in de sportschool en bij fysiotherapie.

Voordelen van een Matchu Sports Medicine bal:

Hoogwaardig materiaal
Te gebruiken in allerlei trainingsprogramma’s

Gewichten beschikbaar:

 • 1kg
 • 2kg
 • 3kg
 • 4kg
 • 5kg

3. Wonder Core, Medicine ball – 3kg – exercise ball, fitness ball, gewichtbal

medicine ball

De medicine ball van Wonder Core kan gebruikt worden voor een groot aantal kracht- en fitnessoefeningen. Bovendien, door de verzwaarde bal te gebruiken tijdens je training train je jouw uithoudingsvermogen, kracht, balans en coördinatie.

Een medicine ball is niet alleen de ideale tool voor het sterker maken van je buik- en lage rugspieren, ook worden de spieren rondom jouw gewrichten sterker. Een ander pluspunt van het trainen met een gewichtbal is dat geen apparaten meer nodig hebt, want alle spieren worden op een natuurlijke manier geactiveerd. Hierdoor voorkomt training met een medicine ball blessures aan de gewrichten.

4. Kaytan medicine ball – sand ball – crossfit ball – fitness bal – 5 kg – zwart

medicijnbal oefeningen

Train jij graag of wil je fit worden? Met deze Medicine Ball doe je dit op een veelzijdige en effectieve manier. Steeds vaker zie je deze zogenaamde medicijnballen opduiken in de fitnesszaal als specifiek trainingsonderdeel.

Ook fysiotherapeuten gebruiken dit speciale trainingsmateriaal bij hun therapie. Krachttraining was nog nooit zo leuk met deze bal! Het gestructureerde oppervlak zorg voor optimale grip en handling.

De voordelen van deze Medicine Ball:

 • Traint je buik-,benen-, arm- en rugspieren leuk, veilig, effectief en veelzijdig
 • Heeft optimale grip en handling door het gestructureerde oppervlak
 • Heeft een stoere uitstraling door materiaalgebruik en kleur

5. Gymstick Medicijnbal met Handvaten – Fitness Bal – 6 kg

medicine ball

Trainen met een medicijnbal wordt nog comfortabeler met de Gymstick medicijnbal met handvaten. Door de handgrepen heb je meer grip op de medicijnbal en kun je flexibeler trainen. Dankzij de handvaten worden ook je gewrichten minder belast. Nu kun je de medicijnbal ook met één hand vasthouden.

De Gymstick medicijnbal is zeer geschikt voor bootcamp trainingen. De medicine ball is gemaakt van duurzaam rubber en heeft heldere kleuren. De medicijnbal kan ook buiten gebruikt worden en is vooral erg geschikt voor krachttraining en core training. Hij helpt bij het vergroten van je explosieve kracht en is voor atleten in alle sporten dus een prima sportattribuut.

Ook in een revalidatie programma heeft deze medicijnbal zijn waarde, want je werkt tevens aan je flexibiliteit, je stabiliteit en je conditie. Er is een handleiding met oefeningen en plaatjes bijgesloten zodat je precies weet welke oefeningen je kunt doen met de medicine ball.

De gymstick medicijnbal met handgrepen is verkrijgbaar in vier verschillende gewichten, elk met een andere kleur combinatie:

 • 4 kg grijs/zwart
 • 6 kg paars/zwart
 • 8 kg oranje/zwart
 • 10 kg groen/zwart

De beste medicijnbal oefeningen

Zoals eerder vermeld zijn er talloze oefeningen die je met medicijnballen kunt doen. Het is mogelijk om volledige full body work-outs te doen, buikspieroefeningen met medicijnbal of je kunt ervoor kiezen om revalidatie oefeningen te doen.

Hieronder laten we een aantal oefeningen zien waarmee je verschillende spiergroepen kunt trainen en je kunt werken aan je coördinatie.

1. Power Cross Chop

de beste medicijnbal oefeningen
 • Plaats je voeten op heupbreedte en houdt de medicijnbal recht voor je borst.
 • Draai je bovenlichaam een kwartslag naar links, terwijl je de VirtuFit medicijnbal laat zakken tot je linkerknie.
 • Terwijl je bovenlichaam aan het draaien is buig je lichtjes door je knieën en laat je je rechterhiel mee draaien.
 • Als je dit gedaan hebt draai je je romp naar rechts, strek opnieuw je benen en til met aangespannen buikspieren de medicijnbal boven je rechterschouder.

Deze oefening is zowel met je boven- als onderlichaam uit te voeren.

2. Squat to Press

medicijnbaloefening
squat to press
 • Start vanuit een staande positie met de voeten iets breder dan je schouders.
 • Houd de medicine ball dichtbij de borst en zak daarna door je knieën waarbij je je heup naar achter toe drukt.
 • Je knieën mogen hierbij niet voor je tenen uitsteken en je rug moet in een actieve rechte houding blijven.
 • Strek je vervolgens helemaal uit waarbij je de bal zo ver mogelijk boven je hoofd uit laat komen.

3. Russian Twist medicijnbal

russian twist medicine ball
 • Start vanuit een zittende positie en plaats je knieën in een hoek van 90°.
 • Leun vervolgens met je bovenlichaam iets naar achteren en laat je voeten iets boven de vloer hangen.
 • Span je buikspieren aan en draai je bovenlichaam van links naar rechts door de medicijnbal, met gestrekte armen, voor je langs te bewegen. Houd hierbij een actieve en rechte rug.

4. Figure-8 Scoop

 • Start vanuit een staande positie met je voeten op heupbreedte en houd de medicine ball met gestrekte armen voor de borst.
 • Teken nu een liggende 8-vorm in de lucht terwijl je je armen gestrekt houdt.
 • Hoe groter de 8-vorm, hoe lastiger de oefening wordt voor je core en schouders.
 • Draai ook gerust wat mee met je romp, zolang je rug een rechte actieve houding aanhoudt.

5. Back Extension Pas

de beste medicijnbal oefeningen
 • Start vanuit liggende positie met je buik op de grond.
 • Til je benen en borst enkele centimeters van de grond.
 • Spreid je armen (lichaam in Y-vorm) en rol de medicine ball van hand naar hand.

Medicijnbal oefeningen voor je coördinatie

De oefeningen die we net hebben laten zien, zorgen ervoor dat je spieren sterker worden. Het verbetert dus je kracht. Maar medicijnbal oefeningen doen meer dan dat. Je zult namelijk merken dat ook je coördinatie sterk verbeterd wanneer je regelmatig met medicijnballen traint.

Zo dragen deze oefeningen bij aan de 5 basisvaardigheden van algemene fitheid:

 • Coördinatie
 • Lenigheid
 • Uithoudingsvermogen
 • Kracht
 • Snelheid Ben je benieuwd naar andere oefeningen om je algemene fitheid thuis te trainen, lees dan ook het blog ‘Thuis fit worden.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.