De beste weerstandsbanden

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
de beste weerstandsbanden

Tegenwoordig zie je ze steeds meer in sportscholen en thuis: weerstandsbanden. Deze fitness elastieken zoals ze ook wel genoemd worden, zijn een ideale aanvulling op je trainingen in de sportschool, thuis of lekker buiten.

Er zijn veel verschillende soorten weerstandsbanden waardoor ze geschikt zijn voor veel activiteiten. Denk hierbij aan fitness, yoga en crossfit. Bij het aanschaffen hiervan is het daarom belangrijk om te kijken waarvoor je ze wilt gebruiken.

Als je gebruik maakt van resistance bands, kom je er al snel achter dat er ongelooflijk veel trainingsmogelijkheden zijn. In dit blog gaan we daarnaar kijken en beantwoorden we de volgende vragen:

Wat zijn weerstandsbanden?
Waarom trainen met een weerstandsband?
Welke soorten zijn er?
Hoe kan je ze gebruiken?
Wat zijn de beste weerstandsbanden?  

Inhoudsopgave

Wat zijn weerstandsbanden?

Heel simpel gezegd is een weerstandsband, ook wel een resistance band genoemd, een elastische band die wordt gebruikt om spiercontractie op te wekken. Door de samentrekkende beweging bouwt zich kracht op in de spieren terwijl je de band beweegt.

Waarom een weerstandsband gebruiken?

Met de verschillende resistance bands kun je onder andere bepaalde oefeningen verzwaren of verlichten. Je kiest zelf de mate van weerstand door gebruik te maken van een weerstandsbanden set en je kunt direct aan de slag.

Als je gebruik maakt van weerstandsbanden zal je merken dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt ze ergens aan hangen, erop gaan staan of uit elkaar trekken. Zo kun je alle spiergroepen trainen en werk je ook aan je stabiliteit. Zo is het mogelijk om met alleen je lichaamsgewicht en een weerstandsband volledige work-outs te doen en je hele lichaam te trainen!

Naast het gebruik van de fitness elastieken om oefeningen te verzwaren of juist te verlichten, kunnen ze ook gebruikt worden om te stretchen. Ze zijn daarom ook een perfect hulpmiddel bij de warming-up of cooling-down.

Doordat ze klein zijn en weinig wegen, kun je ze ook makkelijk overal mee naartoe nemen. Zo zie je maar dat het trainen met weerstandsbanden veel voordelen met zich meebrengt. We zetten de voordelen nog even op een rijtje:

oefening met weerstandsband

Voordelen weerstandsbanden:

  • Oefeningen verzwaren
  • Oefeningen verlichten
  • Gebruiken om te stretchen
  • Handig om overal mee naartoe te nemen
  • Te gebruiken bij warming-up en cooling-down
  • Werken aan je stabiliteit
  • Je kunt er alle spiergroepen mee trainen
  • Een weerstandsband is multifunctioneel

Soorten weerstandsbanden

Er zijn verschillende soorten resistance bands, afhankelijk van waarvoor je ze wilt gebruiken. In het kort onderscheiden we de volgende soorten:

Mini weerstandsbanden:


Zoals het woord al aangeeft, zijn deze weerstandsbanden klein en hebben ze verschillende weerstandsniveaus. Deze worden vaak aangegeven met een specifieke kleur. De mini resistance bands bestaan alleen uit elastiek en hebben geen handvatten of grepen. Ze worden veelvuldig gebruikt om mee te stretchen en voor het trainen van de been- en bilspieren. Hierdoor zijn ze ideaal voor hardlopers. Om meer te weten over krachttraining voor hardlopers, lees dan het blog ‘Krachttraining voor hardlopers.’

Lange weerstandsbanden:


Deze weerstandsbanden zijn langer dan de mini resistance bands en je kunt er veel oefeningen mee doen. Ze worden vaak gebruikt bij crossfit om bepaalde oefeningen te verlichten.

Je kunt ze makkelijk aan een stang of iets dergelijks bevestigen waardoor je nog meer mogelijkheden creëert om te trainen. Ze hebben net als de mini weerstandsbanden meerdere weerstandsniveaus aangegeven met een kleurcode.  

Weerstandsband met handvatten:


Tot slot hebben we ook nog de weerstandsbanden met handvat. Hierbij kun je handvatten bevestigen aan het elastiek. Zo zijn ze gebruiksvriendelijk en creëer je een betere grip. Hiermee bescherm je ook de weerstandsband en verleng je de levensduur.

weerstandsband met handvat

Hoe kan je een weerstandband gebruiken?

Zoals je net hebt gelezen zijn er verschillende soorten fitness elastieken. Hierdoor verschilt ook het gebruik van de band en de trainingsmogelijkheden. Op internet zijn er veel filmpjes te vinden met allerlei oefeningen die je met de verschillende banden kunt uitvoeren.

Ook is het verstandig om zelf met de weerstandsbanden te experimenteren. Je zult erachter komen dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Door zelf te experimenteren kun je ook veel gerichter trainen omdat je zelf bepaalt welke spieren je wilt trainen.  

Weerstandsbanden set

Doordat de resistance bands onderling verschillende weerstanden hebben, is het verstandig om een weerstandsbanden set aan te schaffen. Hiermee kun je tijdens de verschillende oefeningen afwisselen en de verschillende spiergroepen trainen op het juiste niveau.

Welke weerstandsbanden zijn de beste?

Om te bepalen welke fitness elastieken het beste zijn, moet je kijken waarvoor je ze wilt gaan gebruiken. De soort weerstandsband bepaalt namelijk de mogelijkheden die er zijn. Er zijn veel verschillende merken op de markt, waarvan de Tunturi weerstandsbanden misschien wel de bekendste zijn.

De beste aanbiedingen!

Klik hier voor de beste prijzen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.