De sport challenge van februari 2022

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
sport challenge van februari 2022

Daar zijn we weer! We hopen dat jullie ook meegedaan hebben met de vorige sport challenge van januari en dat jullie zin hebben in de komende uitdaging! Ook deze maand hebben we weer een unieke sportuitdaging waarbij je een maand de tijd hebt om deze te voltooien.

De sport challenges die we elke maand hebben, zijn thuis uit te voeren zodat je geen duur fitnessabonnement hoeft aan te schaffen en je zelf bepaalt wanneer je de oefeningen uitvoert. Hierdoor is er geen excuus om deze ‘sport challenge 30 days’ niet aan te gaan en zo te werken aan je vitaliteit. Bij sommige oefeningen heb je kleine materialen nodig zoals een dumbbell, kettlebell, ab wheel, springtouw of een fitnessmatje.

Heb je deze materialen niet tot je beschikking, kun je natuurlijk altijd desbetreffende oefening vervangen door een andere oefening die je met alleen je lichaamsgewicht kunt uitvoeren.

Waarom een sport challenge?

We weten allemaal dat beweging belangrijk is voor onze gezondheid. Door te bewegen verkleinen we de kans op ziektes, zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Depressie
  • Psychische problemen

Een sport challenge is de perfecte manier om jezelf te motiveren om meer te bewegen. Het stellen van doelen draagt bij aan motivatie waardoor het ook makkelijker vol te houden is. Door de challenges uit te voeren zal je ook sterker worden en een beter uithoudingsvermogen krijgen.

Je kunt de losse oefeningen ook gebruiken om zelf een sport challenge op jouw niveau uit te voeren. Door de oefeningen met elkaar te combineren zijn er talloze trainingen mogelijk, zodat je altijd kan werken aan je vitaliteit.    

Heb je zelf nog leuke, goede en interessante oefeningen die thuis uitgevoerd kunnen worden, laat het dan onderaan deze blog in de opmerkingen weten!

de sport challenge van februari 2022

Sport challenges voor thuis

De sport challenges zijn laagdrempelig zodat iedereen hiermee aan de slag kan gaan. De sport challenges kun je gewoon thuis uitvoeren wanneer jij daar tijd en zin voor hebt. Elke challenge bestaat uit een aantal krachtoefeningen en oefeningen voor het uithoudingsvermogen.

Mocht een oefening voor jou niet uitvoerbaar zijn vanwege een blessure of een andere reden, probeer deze oefening dan te vervangen voor een oefening die je wel kan doen. Zo kun je nog steeds de challenge voltooien. Alle oefeningen kun je HIER terugvinden!

Sport challenge 30 days

Met onze sport challenges gaat het erom dat je alle oefeningen in de challenge binnen 30 dagen uitvoert. Je bepaalt dus niet alleen zelf met welke oefening je wilt starten, maar ook hoeveel herhalingen je op dat moment doet. Zorg er dus voor dat je voor jezelf goed bijhoudt hoeveel herhalingen je van welke oefening gedaan hebt om daar de volgende dag (of later) mee verder te gaan.

Je kunt ook voor jezelf een schema maken wanneer je wat wilt gaan doen. Zolang je de ‘sport challenge 30 days’ maar binnen 30 dagen volledig hebt uitgevoerd!

Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad

In het vorige blog over sport challenges ‘De sport challenge van januari 2022’ hebben we gekeken naar de beweegrichtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad. We zien dan het volgende:

beweegrichtlijnen
Beweegrichtlijnen Gezondheidsraad

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven niet alleen aan hoeveel je dagelijks minimaal zou moeten bewegen, maar ook dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Deze challenges zijn dus geen vervanging van de al bestaande richtlijnen, maar een aanvulling om je vitaliteit en gezondheid verder te vergroten. Zorg er wel voor dat je overbelasting voorkomt. Lees hiervoor het blog ‘Wat zijn trainingsprincipes?’

Fitnessmaterialen sport challenges

Voor de meeste oefeningen heb je geen fitnessmaterialen nodig en voer je de oefeningen uit met je eigen lichaamsgewicht. Voor sommige oefeningen heb je kleine fitnessmaterialen voor thuis nodig. Mocht je deze niet hebben, kun je desbetreffende oefening natuurlijk altijd vervangen voor een andere oefening om de challenge te kunnen doen.

Je voert de challenge uit op je eigen niveau

Iedereen is anders en daardoor is het belangrijk om altijd op je eigen niveau te sporten. Zo voorkom je niet alleen blessures, maar ook dat je motivatie verdwijnt. Het doel van de sport challenges is om iedereen te motiveren om te blijven bewegen.

Elke sport challenge van 2022 kan uitgevoerd worden op drie verschillende niveaus:

  • beginner
  • gevorderde
  • expert

Mocht je merken dat de challenge je vrij gemakkelijk afgaat, dan kun je er altijd voor kiezen om naar een hoger niveau te gaan. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om sommige oefeningen op een hoger of juist lager niveau te doen.

De sport challenge van februari 2022

BEGINNERGEVORDERDEEXPERT
50 kilometer hardlopen of 80 kilometer fietsen60 kilometer hardlopen of 90 kilometer fietsen70 kilometer hardlopen of 100 kilometer fietsen
300 x lunge450 x lunge600 x lunge
300 x overhead shouder press450 x overhead shoulder press600 x overhead shoulder press
10 minuten bear crawl15 minuten bear crawl20 minuten bear crawl
300 x burpee450 x burpee600 x burpee
300 x mountain climber450 x mountain climber600 x mountain climber
Sport challenge februari 2022

Uitleg oefeningen sport challenge februari 2022

Het is belangrijk dat je alle oefeningen technisch juist uitvoert om blessures te voorkomen. Daarom heeft het de voorkeur dat je de oefeningen uitvoert met een ‘spotter.’ Deze kan controleren of je de oefeningen technisch juist uitvoert en eventueel aanwijzingen geven.

De uitleg van de oefeningen die in het sportschema staan, kun je HIER vinden!  

De sport challenge van februari 2022

Zoals eerder vermeld is een sport challenge de perfecte manier om jezelf te motiveren om meer te bewegen. Het stellen van doelen draagt bij aan motivatie waardoor het ook makkelijker vol te houden is. Door de challenges uit te voeren zal je ook sterker worden en een beter uithoudingsvermogen krijgen. Daarom zullen we elke maand een nieuwe challenge introduceren op de verschillende niveaus!

Alle sport challenges 2022

Zoals eerder vermeld introduceren we elke maand een nieuwe sport challenge. Klik HIER voor alle challenges! Heb je zelf nog leuke, goede en interessante oefeningen die thuis uitgevoerd kunnen worden, laat het dan onderaan deze blog in de opmerkingen weten!

Op zoek naar fitnessmaterialen voor thuis?

KLIK HIER!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.