De sport challenge van januari 2022

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
sport challenge van januari 2022

Het nieuwe jaar staat voor de deur. En een nieuw jaar betekent ook nieuwe doelen! Waarschijnlijk hebben we er de afgelopen dagen een paar kilootjes bij gekregen en willen we daar zo snel mogelijk vanaf. Daarnaast willen we gezonder gaan leven en daar hoort voldoende beweging bij. Start nu met de sport challenge van januari 2022!

Dat is de reden dat we vanaf nu elke maand een sport challenge introduceren. De bedoeling is dat je in de desbetreffende maand de challenge volbrengt. Je kunt de sport challenge alleen doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het met een groep(je) te doen.

Sport challenge met een groep

Als je de challenge met een groep(je) doet kun je afspreken dat degene die de challenge niet haalt, een klein bedrag in een potje moet doen. Als het potje dan uiteindelijk groot genoeg is, kun je afspreken om bijvoorbeeld samen uit eten te gaan o.i.d.

Zo heb je ook nog een onderlinge strijd en kun je daar ook weer motivatie uit halen! Er zijn meerdere apps die je kunt gebruiken om je voortgang bij te houden en waarbij je elkaar kunt volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Strava of Runkeeper.

Waarom een sport challenge

We weten allemaal dat beweging belangrijk is voor onze gezondheid. Door te bewegen verkleinen we de kans op ziektes, zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Depressie
  • Psychische problemen

Een sport challenge is de perfecte manier om jezelf te motiveren om meer te bewegen. Het stellen van doelen draagt bij aan motivatie waardoor het ook makkelijker vol te houden is. Door de challenges uit te voeren zul je ook sterker worden en een beter uithoudingsvermogen krijgen.  

Hoeveel moet je per week bewegen?

De vraag is nu alleen: hoeveel moet je dan bewegen per week? Als we gaan kijken naar de beweegrichtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad, zien we het volgende:

Beweegrichtlijnen Gezondheidsraad

Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Het is dus verstandig om naast de challenge nog meer te bewegen. Zorg er wel voor dat je overbelasting voorkomt. Lees hiervoor het blog ‘Wat zijn trainingsprincipes?’

Sport challenge op niveau

Elk mens is anders en daardoor is het belangrijk om altijd op je eigen niveau te sporten. Zo voorkom je niet alleen blessures, maar ook dat je motivatie verdwijnt. Het doel van de sport challenges is om iedereen te motiveren om te blijven bewegen.We zullen elke maand een nieuwe challenge introduceren die op drie niveaus kan worden uitgevoerd:

  • Beginner
  • Gevorderde
  • Expert

Mocht je merken dat de challenge je vrij gemakkelijk afgaat, dan kun je er altijd voor kiezen om naar een hoger niveau te gaan. 

sport challenge

Sportdranken

Om de challenge te kunnen voltooien zul je ook voldoende energie nodig hebben. Deze energie kun je halen uit gezonde voeding en via sportvoeding.

Daarnaast is het herstel net zo belangrijk. Als je niet voldoende herstelt na een training, zal je lichaam steeds verder uitgeput raken waarna overtraining het gevolg zal zijn. Daarom is goede sportvoeding erg belangrijk.

Het is algemeen bekend dat je tijdens het sporten veel vocht verliest. Je kunt zelfs tot wel 2 liter vocht per uur verliezen. Ben je dus meerdere uren aan het sporten kun je zelfs uitgedroogd raken, vooral met warm weer.

Naast uitdroging zorgt een tekort aan vocht ook voor afnemende prestaties. Een beetje vochtverlies is niet erg. De algemene richtlijn voor ‘acceptabel’ vochtverlies is 2% van je lichaamsgewicht. Dit betekent voor een hardloper van 75 kilo 1,5 liter vocht. Komt hij boven die 2% uit, dan zal prestatievermindering optreden.

Om je vochtbalans te herstellen heb je niet alleen water nodig, maar ook een aantal mineralen. Denk hierbij aan magnesium, calcium, natrium en kalium. Dat zijn elektrolyten die het je lichaam makkelijker maken om vocht op te nemen en vast te houden. In de goede sportdranken zijn dit soort mineralen toegevoegd.

Naast het tegengaan van prestatievermindering levert een goede sportdrank ook veel energie. De beste sportdranken hebben veel snelle koolhydraten (suikers) die makkelijk door het lichaam worden opgenomen en omgezet in directe energie.

De sport challenge van januari 2022

BEGINNERGEVORDERDEEXPERT
40 kilometer hardlopen of 70 kilometer fietsen50 kilometer hardlopen of 80 kilometer fietsen60 kilometer hardlopen of 90 kilometer fietsen
300 x squad450 x squad600 x squad
300 x push-up450 x push-up600 x push-up
100 x pull-up of 100 x ab wheel knielend uitrollen150 x pull-up of 150 x ab wheel knielend uitrollen200 x pull-up of 200 x ab wheel knielend uitrollen
300 x brug450 x brug600 x brug
300 x biceps curl450 x biceps curl600 x biceps curl
sport challenge januari 2022

Je hebt een maand de tijd om de uitdaging te voltooien. Vergeet niet dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Het is dus verstandig om naast de challenge nog meer te bewegen. Zorg er wel voor dat je overbelasting voorkomt. Noteer je voortgang via een app of schrijf het op.

Uitleg oefeningen sport challenge

Het is belangrijk dat je de oefeningen allemaal technisch juist uitvoert om blessures te voorkomen. Daarom heeft het de voorkeur dat je de oefeningen uitvoert met een ‘spotter.’ Deze kan controleren of je de oefeningen technisch juist uitvoert en eventueel aanwijzingen geven. De uitleg van de oefeningen kun je HIER vinden!

Fitnessmaterialen voor de challenge

Voor het kunnen uitvoeren van deze challenge en de sport challenges de komende maanden, heb je maar weinig of soms zelfs geen materialen nodig. Met een aantal simpele materialen kun je alle challenges uitvoeren. Zo kun je alle sport challenges gewoon thuis uitvoeren en hoef je niet naar de sportschool. De enige materialen die je nodig hebt, zijn:

De sport challenge van januari 2022

Zoals eerder vermeld is een sport challenge de perfecte manier om jezelf te motiveren om meer te bewegen. Het stellen van doelen draagt bij aan motivatie waardoor het ook makkelijker vol te houden is. Door de challenges uit te voeren zul je ook sterker worden en een beter uithoudingsvermogen krijgen. Daarom zullen we elke maand een nieuwe challenge introduceren op de verschillende niveaus!

Alle sport challenges

Zoals eerder vermeld introduceren we elke maand een nieuwe sport challenge. Klik HIER voor alle challenges!

Op zoek naar fitnessmaterialen voor thuis?

Klik hier voor de beste prijzen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.