De sport challenge van januari 2023

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
de sport challenge van januari 2023

Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging! Doe mee met de sport challenge van januari 2023! Vooral in deze wintermaanden is het belangrijk om extra te bewegen en te werken aan je lichaam.

Deze sport challenge van januari 2023 is weer een nieuwe uitdaging om te werken aan je kracht en uithoudingsvermogen. Zorg ervoor dat je fit wordt en blijft door de oefeningen allemaal binnen 31 dagen uit te voeren!

Ook deze maand werken we aan de basisvaardigheden van algemene fitheid: kracht, lenigheid, coördinatie, uithoudingsvermogen en snelheid! Met drie verschillende niveaus kan iedereen op zijn eigen niveau aan de slag!

Zoals elke maand kun je ook nu weer kiezen uit drie verschillende niveaus: beginner, gevorderde of expert. Hierdoor is er geen excuus om niet mee te doen en kun je op jouw niveau de oefeningen allemaal uitvoeren. Daag jezelf ook uit door een aantal oefeningen op een hoger niveau te doen!

Met onze sport challenges bepaal jij zelf wanneer, hoe en waar je de challenge volbrengt. Want het grote voordeel van onze sport challenges is dat je weinig of soms zelfs geen fitnessmaterialen nodig hebt. Zo kun je lekker thuis, in de tuin of waar jij maar wilt aan de slag!

Inhoudsopgave

Welke sportmaterialen heb ik nodig voor deze sport challenge?

Zoals altijd bestaan onze sport challenges uit meerdere oefeningen waarbij je soms een aantal kleine fitnessmaterialen nodig hebt. Denk hierbij aan dumbbells, kettlebells, een halterstang, springtouw of een fitnessmatje.

Mocht je deze fitnessmaterialen niet hebben en ook niet willen aanschaffen, kun je er altijd voor kiezen om een oefening te vervangen door een andere oefening waarbij je alleen je lichaamsgewicht nodig hebt. Er zijn namelijk meer dan genoeg oefeningen waarmee je aan de slag kunt!

Ook zonder gebruik te maken van deze sportmaterialen is het heel goed mogelijk om te werken aan je fitheid!

Wel kun je de oefeningen verzwaren door gebruik te maken van bijvoorbeeld kettlebells, powerbags of dumbbells. Hierdoor wordt de uitdaging groter en boek je nog meer resultaat!.  

Waarom deze maand challenge?

Waarom deze sport challenge van januari 2023? Mocht je eerder ook al aan onze andere sport challenges hebben deelgenomen, weet je het antwoord al: je wordt sterker en fitter! Daarnaast weten we allemaal hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen.

Voldoende beweging brengt niet alleen gezondheidsvoordelen met zich mee, maar helpt ons ook om mentaal sterker te worden.

Door voldoende te bewegen worden we niet alleen fitter, we verkleinen ook de kans op verschillende ziektes, zoals:

 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes
 • Depressies
 • Overgewicht
 • Psychische problemen

Helaas komen deze ziektes en aandoeningen steeds vaker voor doordat we steeds minder zijn gaan bewegen en daarnaast ook ongezonder eten en drinken. Door gezonde voeding en voldoende beweging verkleinen we niet alleen de kans op bepaalde ziektes en aandoeningen, maar we zorgen er ook voor dat we lekkerder in ons vel gaan zitten!

Motivatie

Het uitvoeren van de sport challenge van januari 2023 is de ideale manier om jezelf en misschien ook anderen om je heen te motiveren om meer te bewegen, gezonder te eten en hierdoor je levensstijl te verbeteren. Ga de uitdaging samen aan en zorg dat je fit wordt en blijft!

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat meer beweging bijdraagt aan een gezond voedingspatroon. Dus door meer te bewegen, ga je automatisch beter op je voeding letten! Het één versterkt dus het ander!

Het probleem is helaas vaak dat we niet altijd zin hebben om te gaan sporten en daardoor verzinnen we allerlei excuses richting onszelf om maar niet aan de slag te hoeven gaan.

Motivatietips

Gelukkig kunnen wij jou hierbij helpen en hebben wij een aantal tips voor je om wel de motivatie te vinden om te werken aan je gezondheid!

 1. Wat wil je bereiken? Noteer wat je uiteindelijk wilt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een aantal kilo afvallen of een hogere spiermassa. Door jezelf doelen te stellen en deze ook op te schrijven word je hiermee continu geconfronteerd. Maak vervolgens kleinere doelen die bijdragen aan je hoofddoel.
 2. Sport samen. Zo kun je elkaar uitdagen, motiveren en elkaar controleren op de juiste techniek!
 3. Maak een trainingsschema. Creëer overzicht door de oefeningen in een trainingsschema weg te zetten.
 4. Naast bewegen ook gezonder gaan eten! De combinatie beweging en gezonde voeding gaan hand in hand. Hierdoor zal je niet alleen fitter worden, maar ook goed in je vel gaan zitten.

Je kunt elke maand meedoen aan onze nieuwe sportuitdaging of van alle verschillende oefeningen zelf een eigen sport challenge creëren. Alle oefeningen van de verschillende sport challenges kun je HIER vinden!

Heb je zelf nog leuke, goede en interessante oefeningen die je thuis kunt uitvoeren, laat het dan onderaan deze blog in de opmerkingen weten!

Basisvaardigheden fitheid

Fitheid bestaat uit meerdere basisvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld een goed uithoudingsvermogen hebben, maar ontbreekt het misschien aan snelheid of kracht. Of je bent misschien sterk, maar is je lenigheid niet goed. Je bent dus pas fit als je voldoende werkt aan alle basisvaardigheden van je algemene fitheid.

Algemene fitheid bestaat uit vijf basisvaardigheden. Met de sport challenges die we elke maand aanbieden, gaan we aan de slag met deze vijf basisvaardigheden voor je algemene fitheid. Dit zijn:

 • Coördinatie
 • Lenigheid
 • Uithoudingsvermogen
 • Kracht
 • Snelheid

Net als in de afgelopen maanden trainen we ook in deze sport challenge van januari 2023 alle basisvaardigheden voor je algemene fitheid met verschillende oefeningen. Kies bij elke oefening jouw niveau, zodat je gericht kunt werken aan al deze basisvaardigheden!

Starten met de sport challenge van januari 2023

Net als bij de vorige sport challenges is het ook bij deze sport challenge van januari 2023 de bedoeling dat je alle oefeningen binnen deze maand uitvoert. Je hebt dus 31 dagen de tijd om alle oefeningen met het juiste aantal herhalingen uit te voeren.

De manier waarop bepaal je zelf. Dus Jij bepaalt zelf met welke oefening je gaat starten, hoeveel herhalingen je op dat moment doet en wanneer je één of meerdere rustdagen neemt.  

Het is raadzaam om goed bij te houden hoeveel herhalingen je van welke oefening hebt gedaan en op welke dag. Zo heb je voor jezelf inzichtelijk hoe ver je met de uitdaging bent gedurende de maand. Maak voor jezelf dus een schema waarin je alles bijhoudt.  

Maar onthoud: de sport challenge moet binnen 31 dagen zijn voltooid! Volgende maand hebben we wederom een nieuwe uitdaging!

Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad

Uiteraard weten we allemaal dat bewegen gezond voor je is. Maar hoeveel moeten we nou precies bewegen om gezond te zijn en te blijven? Hierover heeft de Gezondheidsraad richtlijnen opgesteld. In het blog ‘De sport challenge van januari 2022’ hebben we de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad al de revue laten passeren. We pakken deze er nogmaals even bij:

beweegrichtlijnen Gezondheidsraad

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven niet alleen aan hoeveel je dagelijks minimaal zou moeten bewegen, maar ook dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Dus hoe meer beweging, des te beter!

Het is dus belangrijk om te weten dat de verschillende sport challenges die we elke maand hebben geen vervanging zijn van de al bestaande richtlijnen, maar een aanvulling om je fitheid en gezondheid te verbeteren. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij het opbouwen van je trainingen, lees dan ook het blog ‘Wat zijn trainingsprincipes?’

Welke sportmaterialen heb je nodig?

Er zijn een aantal oefeningen waarbij je kleine fitnessmaterialen nodig hebt. Denk hierbij aan dumbbells, kettlebells, enz. Maar daarnaast zitten er ook oefeningen bij waar je alleen je lichaamsgewicht voor nodig hebt.

Daarnaast kun je er natuurlijk voor kiezen om een aantal oefeningen te verzwaren door extra fitnessmaterialen te gebruiken.  

Heb je deze sportmaterialen niet en ben je ook niet van plan om deze aan te schaffen, kun je de oefening altijd vervangen voor een andere oefening om de sport challenge alsnog uit te kunnen voeren.

Sportuitdaging op drie niveaus

Om overbelasting en andere blessures te voorkomen is het belangrijk dat je altijd op je eigen niveau traint. Luister vooral goed naar je lichaam en als de oefening te zwaar is doe je deze op een lager niveau. Als je de oefeningen maar technisch juist uitvoert en voldoende rust houdt om te kunnen herstellen!

De sport challenge van januari 2023 kan op drie verschillende niveaus uitgevoerd worden:

 • Beginner
 • Gevorderde
 • Expert

De sport challenge van januari 2023

BEGINNERGEVORDERDEEXPERT
90 kilometer hardlopen of 40 kilometer roeien op een roeitrainer95 kilometer hardlopen of 45 kilometer roeien op een roeitrainer100 kilometer hardlopen of 50 kilometer roeien op een roeitrainer
350 x powerbag squat500 x powerbag squat650 x powerbag squat
350 x power cross chop met medicijnbal500 x power cross chop met medicijnbal650 x power cross chop met medicijnbal
350 x biceps curl (gewicht zelf te bepalen)500 x biceps curl (gewicht zelf te bepalen)650 x biceps curl (gewicht zelf te bepalen)
350 x brug500 x brug650 x brug
350 x kettlebell chest press (gewicht zelf te bepalen)500 x kettlebell chest press (gewicht zelf te bepalen)650 x kettlebell chest press (gewicht zelf te bepalen)
350 x jumping jack500 x jumping jack650 x jumping jack
150 x ab wheel knee roll-out175 x ab wheel knee roll-out200 x ab wheel knee roll-out
sport challenge van januari 2023

Alle sport challenges

Elke maand hebben we een nieuwe sport challenge. Ben je nieuwsgierig naar de andere challenges, klik dan HIER!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.