Een hardlooprugzak kopen. Waar moet je op letten?

Gemiddelde leestijd: 26 minuten
een hardlooprugzak kopen

De Mont Blanc 90 kilometer is een ultra trailrace met 6330 hoogtemeters. Deze race moet volbracht worden in 24 uur, waarbij je tussentijds tien zogenaamde ‘cut off tijden’ moet halen tijdens de race. Oftewel: je moet sommige punten voor een bepaalde tijd gepasseerd zijn, omdat je anders uit de race gehaald wordt.

In totaal mogen jaarlijks 1000 ‘gelukkigen’ aan de start verschijnen van dit prachtige evenement. Dit betekent dat er elk jaar geloot moet worden omdat er veel meer aanmeldingen zijn dan startplekken. Toen ik in 2019 werd ingeloot, kon mijn loodzware voorbereiding beginnen.

Een 24-uurs race vergt veel voorbereiding. Niet alleen met het trainen van veel kilometers en hoogtemeters, maar ook wat betreft uitrusting dat je mee moet nemen. Want je bent lang onderweg en je kunt in de bergen te maken krijgen met veranderlijke weersomstandigheden.

En dan is het maar beter om daar goed op voorbereid te zijn. Het is niet voor niets dat je veel verplichte materialen mee moet nemen. En dan is het zeer prettig om een goede hardlooprugzak of trail rugzak te hebben!

Ben je benieuwd hoe je moet trainen voor een Ultra Trail, lees dan ook het blog ‘Hoe train je voor een Ultra Trail.’

In dit blog gaan we kijken naar de voordelen van een hardlooprugzak en waar je op moet letten bij het kopen van een hardlooprugzak. We laten vervolgens de beste hardlooprugzakken de revue passeren!   

Inhoudsopgave

Voordelen van een hardlooprugzak?

Iedereen die wel eens een lange duurloop of trailrace heeft gelopen, weet dat het verstandig is om extra water en eten mee te nemen als hij/zij op pad gaat. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een bidon mee te nemen of een camel bag (drinksysteem) aan te schaffen, maar vaak is dat niet voldoende.

Want hoe verder en zwaarder de race, des te meer moeten we meenemen. Bij langere trail wedstrijden heb je zelfs te maken met verplichte uitrusting dat je mee moet nemen. Zo ben je vaak verplicht om naast water en voeding ook extra thermokleding en hardloopverlichting mee te nemen.

Door gebruik te maken van een goede trail running rugzak, kun je alles makkelijk meenemen en krijg je door het draagcomfort geen last van je schouders. Je hebt hierdoor je handen vrij wat het klimmen en afdalen ook makkelijker maakt.

Het lopen met een hardlooprugzak creëert een gevoel van veiligheid omdat je alles mee kunt nemen dat je veiligheid vergroot. Denk hierbij niet alleen aan hardloopverlichting waardoor je gezien wordt, maar ook aan het meenemen van je telefoon en reddingsdeken mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg.

Waarom een hardlooprugzak kopen?   

Zoals al eerder vermeld is het prettig om alle materialen die je nodig hebt of die je verplicht mee moet nemen, makkelijk met je mee kan dragen in een trail rugzak. Hieronder sommen we een lijstje op met materialen die je bij lange trail races verplicht mee moet nemen en/of wordt aangeraden om met je mee te nemen: 

 • Hoofdlampje
 • Reddingsdeken
 • Elastisch verband
 • Fluitje
 • Hardloopjack
 • Extra shirt
 • Hardloopverlichting (lees ook het blog ‘De beste hardloopverlichting van 2022’)
 • Extra batterijen voor hoofdlamp
 • Thermoshirt
 • Lange hardloopbroek
 • Handschoenen
 • Buff (lees ook het blog ‘Een Buff kopen’)
 • Energy bars
 • Reflector band
 • Drinkbeker
 • Drinksysteem
 • Telefoon

Hardlooprugzak met drinksysteem

Een van de voornaamste redenen om een hardlooprugzak aan te schaffen is het mee kunnen nemen van extra water. Zelfs bij kleine afstanden is het altijd verstandig om extra water met je mee te nemen.

Er zijn hardlooprugtassen met een ingebouwd drinksysteem en er zijn ook hardlooprugzakken waar je zelf een drinksysteem in kan doen of waarbij je aan de voorkant ruimte hebt om drinkflacons of bidons in te doen.

Vooral bij trail rugzakken moet je er vaak zelf een drinksysteem in doen, omdat er aan de voorkant vaak al ruimte is voor 2 flacons of bidons.

Er zijn verschillende hardlooprugzakken met drinksysteem. Kijk bij het kopen van een hardlooprugzak met drinksysteem goed naar het aantal liter dat het drinksysteem heeft. Zo heb je drinksystemen van een halve liter, maar ook drinksystemen van 3 liter. Ben je van plan om steeds maar een beetje extra water met je mee te nemen is een drinksysteem van 3 liter niet verstandig. Het neemt veel ruimte in die je dan beter kunt gebruiken voor andere materialen.

Hardlooprugzak test

Doordat iedereen zijn of haar eigen doelen, trainingen en wedstrijden heeft, is het belangrijk om te kijken welke eisen je stelt aan een hardlooprugzak. Ben je van plan om alleen maar kleinere afstanden te lopen, maar vind je het wel fijn om extra water en sportvoeding met je mee te nemen? Kies dan voor een hardlooprugzak met drinksysteem.

Zo hoef je de trail rugzak nooit te herschikken, want het drinksysteem neemt een vaste plek in. Ben je van plan om aan trail races mee te doen die soms wat korter en soms wat langer zijn, kun je het beste kiezen voor een trail rugzak met ruimte voor flacons aan de voorkant en geen ingebouwd drinksysteem.

Hierdoor kun je per race of training je hardlooprugzak zelf indelen met materialen die je op dat moment nodig hebt. Je kunt er dan ook altijd nog voor kiezen om een apart drinksysteem extra mee te nemen.

Doe voordat je op pad gaat altijd een hardlooprugzak test zodat je zeker weet dat deze goed is afgesteld en niet gaat schuren onderweg. Trek alle banden en elastieken goed aan en spring een paar keer op en neer. Als er niks in de hardlooprugtas verschuift en hij blijft goed zitten, dan kun je op pad!

De beste hardlooprugzakken en trail running rugzakken

Een hardlooprugzak moet niet alleen functioneel zijn, hij moet ook comfortabel zitten. Een goede trail rugzak moet je volledig kunnen verstellen zodat hij als gegoten zit en je haast niet doorhebt dat je een hardlooprugzak draagt tijdens het rennen.

Bij het beoordelen van de verschillende hardlooprugzakken en trail rugzakken hebben we daarom vooral gekeken naar comfort en het doel waarvoor je de hardlooprugzak gaat gebruiken. We beginnen met de beste hardlooprugzakken voor dames!

De beste hardlooprugzakken voor dames

Om te kunnen bepalen wat de beste hardlooprugzakken voor dames zijn, moet je altijd kijken naar de belangrijkste eigenschappen hiervan. Het belangrijkste is altijd de mate van comfort, de pasvorm en de eigenschappen die je nodig hebt voor je doelen.

Daarom is het altijd raadzaam om voor jezelf eisen te noteren die je aan de hardlooprugzak stelt. Hierdoor kun je gerichter zoeken en weet je zeker dat je voor jezelf de beste keuze maakt. We laten nu de beste hardlooprugzakken voor dames de revue passeren.

1. De HOKA ONE ONE Trail Bag voor dames

hardlooprugzak dames
hardlooprugzak dames

De HOKA ONE ONE Trail Bag voor dames is een hardlooprugzak met veel eigenschappen. Door het Airback-ventilatiesysteem is de rugzak ademend en comfortabel. Op de schouder- en taillebanden zitten zes opbergvakken voor sportvoeding of kleine materialen.

Door de anatomische gevormde banden aan de voorkant, de borstband met fluitje en de elastische tailleband is de rugzak aan te passen naar de ideale pasvorm en is het draagcomfort hoog.

Eigenschappen:

 • Hydratatievak voor een zak van 2 liter
 • 2 voorvakken voor waterflessen
 • 3 magnetische voorzakken voor water, eten en gels
 • 2 magnetische zijvakken voor eten en gels
 • 1 voorvak met rits voor telefoon en pasjes
 • 8 binnenvakken om je spullen in te ordenen

Maten trail rugzak dames:

Small:
Medium: 1,70 – 1,85 m
Large: >1,85 m

2. Salomon Advanced Skin 8 Set voor dames

trail rugzak dames

De Salomon Advanced Skin 8 Set is een handige hardlooprugzak speciaal ontworpen voor dames. De rode trailrugzak heeft een unieke vorm die de druk op de borst vermindert. De hardlooprugzak is gemaakt van lichtgewicht materiaal en beschikt over een drinksysteem.

Ook dit drinksysteem is specifiek ontworpen voor dames. De rugzak beweegt met je mee tijdens het hardlopen en het gewicht wordt evenredig verdeeld tussen de voor- en achterkant. De SensiFit-constructie omsluit het lichaam op comfortabele manier, zonder belemmeringen. De rugzak biedt hierdoor veel bewegingsvrijheid.

De rugzak van Salomon geeft je snelle toegang tot je spullen. Via de voorkant van de rugzak heb je eenvoudig toegang tot de twee zachte drinkflessen. De rugzak beschikt over een groot aantal zakken, met elk een eigen doel. Ook beschikt de rugzak over extra elementen zoals een fluitje en reflecterende details.

Eigenschappen:

 • Inclusief twee zachte drinkflessen van 500 ml
 • 2 stretchzakken vooraan
 • Een hoofdvak met ritssluiting aan de zijkant
 • Een achtercompartiment met gaasvak
 • Lage achterzak met 2 zij-toegang
 • Een schouderzak
 • 2 zijzakken met ritssluiting
 • SensiFit-constructie omsluit het lichaam  

3. De Nathan VaporMag 2.5L voor dames

trail rugzak dames
trail rugzak dames

De Nathan VaporMag 2.5L voor dames is een compacte hardlooprugzak. De rugzak is speciaal ontworpen voor de vrouwelijke vormen. Aan de voorkant bevinden zich twee zachte flacons van 355ml met verlengd drinkslangetje, zodat je gemakkelijk tijdens het hardlopen kunt drinken.

De banden aan de voorkant zijn verstelbaar en kunnen naar wens worden aangepast voor de ideale pasvorm. Daarnaast heeft de rugzak meerdere opbergvakken zodat al je items gemakkelijk kunnen worden meegenomen. De tas is in verschillende maten te bestellen.

Eigenschappen:

 • Twee drinkflacons van 355ml
 • Extra opslag aan de voorkant
 • Verstelbare banden
 • Zak op de bovenrug
 • Gemakkelijk toegankelijke opbergvakken op de onderrug
 • Gewicht rugzak met drinkflessen: 204 gr

De beste hardlooprugzakken voor heren

Om te kunnen bepalen wat de beste hardlooprugzakken voor heren zijn, moet je altijd kijken naar de belangrijkste eigenschappen hiervan. Het belangrijkste is altijd de mate van comfort, de pasvorm en de eigenschappen die je nodig hebt voor je doelen.

Daarom is het altijd raadzaam om voor jezelf eisen te noteren die je aan de hardlooprugzak stelt. Hierdoor kun je gerichter zoeken en weet je zeker dat je voor jezelf de beste keuze maakt. We laten nu de beste hardlooprugzakken voor heren de revue passeren.

1. Salomon Adv Skin 5 Set

trailrugzak heren

Deze Salomon hardlooprugzak is een handige hardlooprugzak voor zowel dames als heren. De hardlooprugzak is gemaakt van lichtgewicht materiaal en voert vocht effectief af. De rugzak beweegt met je mee tijdens het hardlopen en het gewicht wordt evenredig verdeeld tussen de voor- en achterkant. De SensiFit-constructie omsluit het lichaam op comfortabele manier, zonder belemmeringen.

De rugzak van Salomon geeft je snelle toegang tot je spullen. Via de voorkant van de rugzak heb je eenvoudig toegang tot de twee zachte drinkflessen. De rugzak beschikt over een groot aantal zakken, met elk een eigen doel. De Salomon Adv Skin 5 Set is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Eigenschappen:

 • Inclusief twee zachte drinkflessen van 500 ml
 • 2 stretchzakken vooraan
 • 1 interne blaashuls met ophanglus
 • 1 ritszak aan de voorkant
 • 2 zakken aan de voorzijde van de kolf met veilige lussen
 • 2 stretchzakken bovenaan
 • Een hoofdvak met ritssluiting aan de zijkant
 • 1 achtercompartiment met gaasvak
 • 1 lage achterzak met 2 zij-toegang
 • SensiFit-constructie omsluit het lichaam

2. Inov-8 Venturelite 4 Vest

hardlooprugzak heren
trailrugzak heren

Het Inov-8 Venturelite 4 Vest is een ideale hardlooprugzak met veel opbergruimte. Met deze rugzak kan je drie liter vloeistof en tot wel vier liter aan uitrusting meenemen. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. Twee 500ml soft flasks draag je gemakkelijk aan de voorkant, het reservoir zit aan de achterkant en je kan ook stokken aan de achterkant meenemen.

De ergonomisch ontworpen lichtgewicht hardlooprugzak voelt aan als een deel van het lichaam en is zowel ademend als duurzaam. De verstelbare riemen aan de zij- en voorkant zorgen voor een gepersonaliseerde pasvorm.

Eigenschappen

 • Stretchzakken vooraan om twee soft flasks op te bergen
 • Een reservoir aan de achterkant
 • Elastiek op de achterzijde om een hardloopjack of trail stokken snel op te bergen
 • Verstelbare banden aan de zijkant en voorkant
 • Geschikt voor vier liter kit, drie liter vloeistof of een combinatie van beide
 • Ergonomische pasvorm
 • Gewicht: 145 gram

3. Salomon S/Lab Sense 2 Set

hardlooprugzak heren

De Salomon S/Lab Sense 2 Set is een handige hardlooprugzak voor zowel dames als heren. De rode trailrugzak is gemaakt van lichtgewicht materiaal en beschikt over een drinksysteem. De rugzak is gemaakt van 3D air Mesh-materiaal dat zorgt voor optimale ventilatie.

De rugzak beweegt met je mee tijdens het hardlopen en het gewicht wordt evenredig verdeeld tussen de voor- en achterkant. De SensiFit-constructie omsluit het lichaam op comfortabele manier, zonder belemmeringen. De rugzak biedt hierdoor veel bewegingsvrijheid.

De rugzak van Salomon geeft je snelle toegang tot je spullen. Via de voorkant van de rugzak heb je eenvoudig toegang tot de twee zachte drinkflessen. De rugzak beschikt over een groot aantal zakken, met elk een eigen doel. Ook beschikt de rugzak over extra elementen zoals een fluitje en reflecterende details. De rugzak weegt slechts 95 gram.

Eigenschappen:

 • Inclusief twee zachte drinkflessen van 500 ml
 • 1 achterzak met kangoeroe en siliconen grip
 • 1 stretchzak op de borst met siliconen grip
 • 2 zachte hydratatie-elastische zakken aan de voorkant
 • 2 stretchzakken vooraan
 • 1 voorvak met ritssluiting
 • SensiFit-constructie omsluit het lichaam

De S/Lab collectie van Salomon is gemaakt om het uiterste te bereiken en de beste schoenen, kleding of accessoires te ontwikkelen. Salomons S/Lab is ontstaan doordat verschillende disciplines van andere sporten binnen Salomon bij elkaar komen om de beste producten te ontwikkelen. De slogan van de Salomon S/Lab producten luidt dan ook ‘Future to Play’.

Goedkope trail rugzak kopen

Zie je door de bomen het bos niet meer door de verscheidenheid aan hardlooprugzakken en weet je gewoon niet welke keus je moet maken? Dan is het verstandig om te beginnen met een goedkope hardlooprugzak.

Zo leer je vanzelf wat je prettig vindt en wat juist niet en welke eigenschappen van de hardlooprugzak je nodig hebt, zonder er in eerste instantie veel geld aan uit te geven. Hierdoor kun je bij de volgende trail rugzak heel gericht op zoek naar de beste trail rugzak voor jou.

Hieronder laten we goede, goedkope hardlooprugzakken zien:

ASICS Lightweight Running Backpack 2.0

goedkope hardlooprugzak

Deze goedkope Asics hardlooprugzak is gemaakt van een comfortabele stretchstof. De hardlooprugzak is ideaal voor langere afstanden of trails en geeft genoeg ruimte voor eten, drinken en gels. Met de banden kun je de hardlooprugzak verstellen en hiermee stevig om je lichaam heen binden.

Eigenschappen:

 • Lichtgewicht ontwerp
 • Rugsystemen en banden zijn verstelbaar

Nike Run Commuter Backpack 15L

trail running backpack
trail running backpack

Deze goedkope Nike hardlooprugzak voor zowel dames als heren is een comfortabele hardlooprugzak. Door de ventilerende achterkant blijft je rug koel en droog tijdens het hardlopen. Door de stabiele constructie blijft de rugzak goed op zijn plek zitten, daarnaast zijn de banden verstelbaar voor een aansluitende pasvorm.

Eigenschappen:

 • Ademend materiaal voor een comfortabel gevoel
 • Gestabiliseerd design helpt stuiteren te verminderen
 • Meerdere opbergvakken
 • Watercompartiment
 • Verstelbare band voor aansluitende pasvorm

Nathan Quickstart 4L

trailrugzak heren
goedkope hardlooprugzak

De Nathan Quickstart 4L is een compacte hardlooprugzak. De rugzak is volledig op maat af te stellen voor optimaal draagcomfort. De banden aan de voor- en zijkanten zijn hiervoor aan te passen. De zachte banden aan de buitenkant voorkomen schuring. Het vest beschikt over een waterreservoir van 1,5L. Daarnaast zijn er nog diverse andere opbergvakken.

Eigenschappen:

 • Inclusief 1,5L reservoir
 • Opbergcapaciteit 4L
 • Verstelbare banden aan voor-en zijkant
 • Zak met rits op de rug
 • Opbergruimte aan de voorzijde
 • Zachte banden om schuren en irritaties te voorkomen

Waar moet je op letten bij het kopen van een hardlooprugzak?

Zoals je hebt kunnen lezen, is het vooral belangrijk om bij de aanschaf van een hardlooprugzak te kijken naar de mate van comfort, de pasvorm en de eigenschappen die je nodig hebt voor je doelen.

Daarom is het altijd raadzaam om voor jezelf eisen te noteren die je aan de hardlooprugzak stelt. Hierdoor kun je gerichter zoeken en weet je zeker dat je voor jezelf de beste keuze maakt. Maar zie je door de bomen het bos niet meer door de verscheidenheid aan hardlooprugzakken en weet je gewoon niet welke keus je moet maken? Dan is het verstandig om te beginnen met een goedkope hardlooprugzak.

Zo leer je vanzelf wat je prettig vindt en wat juist niet en welke eigenschappen van de hardlooprugzak je nodig hebt, zonder er in eerste instantie veel geld aan uit te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.