Een positieve mindset creëren

De 5 beste tips!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
mindset

Na 21 uur en 8 minuten kom ik eindelijk over de finish met mijn armen in de lucht. Ik heb het gehaald! Het was afzien en tegelijkertijd ook genieten. Ik ben zojuist de finish gepasseerd van de 90 kilometer Ultra Trail du Mont Blanc.

Tijdens de langdurige race is regelmatig de vraag bij me opgekomen waarom ik hier in godsnaam aan begonnen ben. De pijn, het afzien, de hitte en de eindeloze kilometers vergden het uiterste van me. Toch is er tijdens de race geen enkele keer de gedachte in mij opgekomen om te stoppen.

Dit heeft alles te maken met het hebben van een positieve mindset. Je kunt nog zoveel getraind hebben, maar om dergelijke lange, zware races te kunnen voltooien, moet je beschikken over een positieve mindset.

Wat kun je bereiken met een positieve mindset? En hoe kun je deze creëren? In dit blog gaan we deze vragen beantwoorden en geven we 5 tips om een positieve mindset te krijgen!  

Inhoudsopgave

Wat is een positieve mindset

We kennen allemaal wel het voorbeeld van het glas water dat niet helemaal gevuld is. Vervolgens wordt de vraag gesteld wat je ziet. De één zal zeggen dat het glas halfvol is en de ander dat het glas half leeg is. Maar een positieve mindset is veel meer dan het zien van een halfvol glas water. Je mindset gaat over je manier van kijken en wat dit doet met je denken, voelen en doen. Deze manier van kijken bepaalt hoe je in het leven staat.

Het bepaalt als het ware je mentaliteit. Hoe jij naar jezelf, anderen en de wereld om je heen kijkt, kan voor irritaties zorgen of juist blijdschap. Het kan je frustreren of juist inspireren. Lees hier meer over in het blog ‘groeien met mindset.’ Een positieve mindset bepaalt dat je positief in het leven staat met veel voordelen als gevolg.

Waarom een positieve mindset

Het creëren van een positieve mindset levert veel voordelen op. Hieronder sommen we er een aantal op:

  • Minder stress
  • Beter slapen
  • Creëren positief zelfbeeld
  • Draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen
  • Behalen van betere resultaten
  • Meer energie
  • Leidt tot minder fouten

Een positieve mindset ontwikkelen? 5 tips en positieve mindset oefeningen!

Zoals je hebt gelezen zijn er veel voordelen die gepaard gaan met een positieve mindset. Maar nu is natuurlijk de vraag hoe je hiervoor kunt zorgen. Hieronder geven we 5 tips die bijdragen aan het creëren hiervan!

1. Zet tegenslagen om in leermomenten

Bij een tegenslag ben je geneigd om negatief te gaan denken. Als je er vervolgens niets mee doet, zal dit bijdragen aan een negatieve self fulfilling prophecy in de toekomst. Om dit tegen te gaan zal je bij een tegenslag bewust moeten kijken naar wat je er voor jezelf uit kan halen. Op deze manier kun je het de volgende keer inzetten om er beter uit te komen.

2. Stel jezelf positieve vragen

Door positieve vragen aan jezelf te stellen zal je brein op zoek gaan naar deze antwoorden en je mindset positief laten veranderen. Denk hierbij aan vragen als: ‘Waarom kan ik deze taak aan?’ ‘Wat ging er goed vandaag?’ Waarom is dit zo’n mooi idee?’

3. Doe aan mindfulness en ga mediteren

Door middel van bepaalde doordachte technieken en oefeningen kun je leren om bewust even (of langere tijd) de modus ‘aan’ om te schakelen en op uit te zetten en je bewust te zijn van het moment waar je op dat moment in zit.

Hierdoor zal je niet alleen bewuster en intenser ervaringen opdoen, je kunt hierdoor ook leren om bewust negatieve gedachten te ‘parkeren’ en ervoor zorgen dat je stress vermindert. Hierdoor zal je mindset positief veranderen.

4. Laat je omringen door positieve mensen

Je gedachten en gevoelens worden mede bepaald door de mensen om je heen. Deze mensen creëren de omgeving waarin je samenwerkt, activiteiten onderneemt en mee samen bent. Daarnaast zijn emoties besmettelijk, dus probeer jezelf te omringen met mensen die jou inspireren, waarderen en motiveren.

Door je te omringen met mensen die een positieve mindset hebben, kun je het beste in elkaar naar boven halen.

een positieve mindset krijgen

5. Doe een dankbaarheidsoefening

Er zijn meerdere onderzoeken die de kracht van dankbaarheid aantonen. Hierdoor ben je positiever over de toekomst, optimistischer en ben je meer tevreden over je leven in het geheel. Een veel gebruikte oefening is het opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dat kun je dagelijks doen, maar kan ook één keer per week.

Positieve mindset boeken

Er zijn veel boeken geschreven over het belang van een positieve mindset. Niet alleen voor volwassenen maar vooral voor kinderen. Kinderen die negatief over zichzelf denken, zijn vaker onzeker, durven minder vaak nieuwe dingen uit te proberen of ontwikkelen sneller faalangst.

Maar ook het omgekeerde is waar: kinderen met een positieve mindset hebben vaker een gezonde dosis zelfvertrouwen, durven nieuwe uitdagingen aan te gaan en staan veerkrachtiger en gelukkiger in het leven.

Met praktische mindset oefeningen groeit niet alleen het zelfvertrouwen van kinderen, maar ze ontwikkelen ook tools om beter met tegenslagen om te gaan.

Hoe krijg je een positieve mindset?

Zoals je hebt gelezen in dit blog draagt het creëren hiervan bij aan veel voordelen. Met de gegeven tips kun jij ervoor zorgen dat je positiever in het leven staat en meer kunt genieten van je leven!

Je zelfvertrouwen zal groeien en je krijgt meer energie. Dit zorgt weer voor betere resultaten en het creëren van een positief zelfbeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.