Energiereep kopen? De 6 beste energierepen

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
energierepen

Ik ben al een paar uur onderweg en ben blij om even een paar kilometer relatief vlak te lopen. Als ik op mijn sporthorloge kijk, zie ik dat het nog ongeveer 2 kilometer tot aan de volgende klim is met 800 hoogtemeters. Dit is het moment om snel een energiereep te nemen.

Tegen de tijd dat ik aan de klim kan beginnen, zullen de snelle koolhydraten (suikers) zijn opgenomen door mijn lichaam en mij weer voldoende energie geven om weer even vooruit te kunnen. Deze actie zal ik tijdens die race (90 km du Mont Blanc) nog regelmatig herhalen.

In de voorbereiding voor deze race heb ik meerdere energierepen uitgeprobeerd. Ik wilde niet alleen gebruik maken van goede energierepen, maar vooral ook van gezonde energierepen. Energierepen die natuurlijk zijn en niet allerlei toegevoegde conserveringsmiddelen, kleurstoffen of verdikkingsmiddelen hebben. In dit blog gaan we kijken naar de 6 beste energierepen!

Waarom een energiereep gebruiken?

Het nemen van een energie reep is tijdens hardloopwedstrijden of wielerwedstrijden dé manier om snel weer energie te krijgen. Doordat er in goede energierepen vooral snelle koolhydraten zitten (suikers), is je lichaam in staat om die snel om te zetten in energie. Na de vertering van de snelle koolhydraten komen ze voornamelijk als glucose in het bloed.

De glucose wordt vervolgens snel opgenomen door de weefsels die het kunnen verbranden. Hierbij ontstaat energie die je weer direct kan gebruiken voor je inspanning.

Soorten energierepen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende energybars verkrijgbaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vegan energierepen, natuurlijke energierepen, glutenvrije energierepen, enz. Doordat ze er in allerlei smaken en soorten zijn, zit er altijd wel een favoriet voor jou bij!

Hoeveel energie levert een energiereep?

Als je gebruik wilt maken van een energybar, is het wel handig om te weten hoeveel energie deze dan levert. Op de achterzijde van de verpakking kun je de gemiddelde energie (uitgedrukt in kcal) per 100 gram en per reep zien. Het is altijd verstandig om alleen naar de kcal per reep te kijken.

Er zijn in totaal 3 voedingsstoffen die energie leveren. Dat zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. De koolhydraten kun je dan weer uitsplitsen in enkelvoudige koolhydraten (suikers) en meervoudige koolhydraten (zetmeel en vezels). De vetten kun je uitsplitsen in verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Lees hier meer over in het blog ‘Afvallen met mindfulness.’

Bij het kopen van een goede energiereep moet je vooral kijken naar de enkelvoudige koolhydraten (suikers), omdat alleen deze koolhydraten in staat zijn snel energie te leveren. Eén gram koolhydraten levert 4 kcal energie. Dus als je een energiereep hebt en er staat dat deze 12 gram suikers bevat, levert deze reep snel 48 kcal energie.

suikers, koolhydraten
suikers

Vetten (vetzuren) leveren per gram 9 kcal aan energie. Toch hoort een goede energiereep niet teveel vetzuren te bevatten. Dat komt doordat tijdens een inspanning je lichaam deze vetzuren moeilijk kan verbranden. En daardoor duurt het lang voordat er energie vrij komt.

De reden dat er toch ook vetzuren in energierepen zitten, heeft te maken met de aanwezigheid van sommige vitamines in deze repen. Sommige vitamines (A, D, E en K) zijn alleen maar transporteerbaar via deze vetzuren. Lees nog meer over vitamines in het blog ‘Welke vitamines heb ik nodig’.

Eiwitten leveren per gram 4 kcal aan energie. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor je lichaam, maar kunnen dus ook ingezet worden om energie te leveren. Daardoor zit er in een goede energiereep ook een redelijke hoeveelheid eiwitten.

Wanneer een energiereep gebruiken?

Wanneer is het nu verstandig om een energiereep te nemen? Dit lijkt een makkelijke vraag, maar is het niet helemaal. Vaak neemt iemand een reep als hij/zij denkt dat zijn/haar energie op is. Deze gedachte klopt echter in werkelijkheid niet, omdat je lichaam voldoende vetweefsel heeft om meerdere marathons achter elkaar te lopen zonder een energiereep o.i.d. te hoeven nemen.

Maar het voelt alsof de energie op is en dan grijpen we vaak naar een reep. Helaas duurt het even (per persoon verschillend) voordat je lichaam de koolhydraten verbrand heeft en daardoor energie kan leveren. Reken op ongeveer 10/15 minuten voordat een energiereep daadwerkelijk energie levert.

Dus weet je dat je over een paar minuten een flinke heuvel op moet rennen, is het raadzaam om dan al een energybar te nemen! Zo ben je op tijd om ervan te kunnen profiteren.

Waarom een energiereep nemen tijdens inspanning?

Wat er daadwerkelijk gebeurt als je voelt dat je energie op is, heeft te maken met de energiesystemen die je lichaam gebruikt. Als je glycogeenvoorraad (voorraad glucose/suikers in je lever, hersenen en spieren) op is, moet je lichaam over op vetverbranding. En de overschakeling van koolhydraatverbranding naar vetverbranding voelt niet prettig.

hardlopen vrouw

Wanneer de glycogeenvoorraad op is, verschilt per persoon en heeft vooral te maken met de mate van getraindheid. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 1,5 uur tot 2 uur duursport kunt doen voordat je glycogeenvoorraad op is. Hoe beter je getraind bent, des te langer kun je ermee doen. Vul je tijdens die 2 uur geen koolhydraten bij, dan zal je lichaam dus volledig over moeten op vetverbranding.

Dit verklaart waarom veel mensen bij een marathon een inzinking krijgen rond de 28/30 km. Je lichaam heeft er meer moeite mee om volledig over te gaan op vetverbranding, omdat je lichaam altijd de voorkeur geeft aan de verbranding van koolhydraten. Dus daarom is het verstandig om tijdens een langdurige wedstrijd of training gebruik te maken van energierepen die veel koolhydraten bevatten.

Voordelen energiereep

Zoals je al eerder kon lezen, levert een energiereep snel energie. Een ander voordeel van een gezonde energiereep is dat ze vaak klein zijn en dus makkelijk mee te nemen.

Een goede energiereep is ook snel verteerbaar en ligt niet zwaar op de maag. Zo hoef je geen tempo te verminderen en kun je je doel behalen. Ook hebben de beste energierepen ook een redelijke hoeveelheid eiwitten die er dus ook voor zorgen dat je na de inspanning weer sneller herstelt.

We gaan nu kijken naar de 6 beste energierepen.  

De 6 beste energierepen

Na vergelijkend onderzoek waarbij we hebben gekeken naar de hoeveelheid energie die een energiereep levert, de samenstelling van de ingrediënten en de hoeveelheid koolhydraten die elke energiereep heeft, zijn de onderstaande energierepen er als beste uit gekomen.

1. Isostar High Energy Sportbar Energiereep

Isostar energiereep
Isostar High Energy Bar

Voordelen:

 • Levert 398 kcal energie per energiereep (40 gram)
 • Verkrijgbaar in verschillende smaken
 • Goed verteerbaar
 • Bevat ook meerdere vitamines

Nadelen:

 • Bevat lactose

2. PowerBar Ride Energy Bar

PowerBar energiereep
PowerBar Energy Bar

Voordelen:

 • Levert 219 kcal energie per energiereep (55 gram)
 • Bevat veel eiwitten (10 gram)
 • Bevat ook magnesium (94,0 mg)
 • Verkrijgbaar in verschillende smaken
 • Goed verteerbaar

Nadelen:

 • Bevat geen vitamines
 • De energiereep is relatief groot

3. NAKD energiereep

NAKD energiereep
NAKD energierepen

Voordelen:

 • Levert 149 kcal energie per energiereep (35 gram)
 • Volledig natuurlijk
 • Bevat geen lactose
 • Goed verteerbaar
 • Verkrijgbaar in verschillende smaken
 • Kleine reep, eenvoudig mee te nemen

Nadelen:

 • Bevat geen vitamines

4. Isostar Endurance energiereep

Isostar Endurance energiereep
Isostar Endurance Bar

Voordelen:

 • Levert 158 kcal energie per energiereep (40 gram)
 • Goed verteerbaar
 • Bevat ook meerdere vitamines

Nadelen:

 • Niet verkrijgbaar in verschillende smaken

5. Innerme Energy Bar

Innerme Energy Bars
Innerme Energy Bars

Voordelen:

 • Levert 142 kcal energie per energiereep (40 gram)
 • Volledig natuurlijk
 • Goed verteerbaar
 • Verkrijgbaar in verschillende smaken

Nadelen:

 • Bevat geen vitamines
 • Relatief duur

6. Maxim Energy Bar

Maxim Energy Bar
Maxim Energy Bar

Voordelen:

 • Levert 222 kcal energie per energiereep (55 gram)
 • Energiereep bestaat uit 70% koolhydraten
 • Goed verteerbaar
 • Verkrijgbaar in verschillende smaken

Nadelen:

 • De energiereep is relatief groot
 • Redelijk prijzig

Conclusie beste energierepen

Bij het kopen van de beste energierepen is het verstandig om te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten die de energiereep heeft. Alle energierepen die in dit blog aan bod zijn gekomen, hebben een hoog percentage koolhydraten.

Daarnaast is het verstandig om zelf meerdere energierepen uit te proberen. Iedereen heeft een andere smaak en de één vindt een bepaalde energiereep beter verteerbaar als een andere. Uiteindelijk vind je de beste energiereep voor jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.