Garmin Vivoactive 4S review

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Review Garmin Vivoactive 4S

Vandaag gaan we kijken naar het sporthorloge Garmin Vivoactive 4S. Wat is het voor product en hoe zijn de ervaringen? Tevens nemen we ook een aantal kenmerken van het sporthorloge onder de loep.

Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar de betrouwbaarheid van dit sporthorloge met GPS en zetten we de voor- en nadelen van het sporthorloge op een rij.

Is het een betrouwbaar product waarmee je waar krijgt voor je geld of kun je beter verder zoeken? In deze review beantwoorden we al deze vragen.

Inhoudsopgave

Sporthorloge met GPS Garmin Vivoactive 4S

Tegenwoordig kan een sporter niet meer zonder sporthorloge. En al helemaal niet zonder een sporthorloge met GPS en hartslagmeting via de pols. Tegenwoordig maakt Garmin al zijn sporthorloges met hartslagmeting via de pols en verdwijnt de borstband langzaam maar zeker naar de afvalbak.

Hoewel er nog steeds voorstanders zijn van hartslagmeting via een borstband, zie je ze steeds minder. Dit komt doordat het dragen van een borstband voor de hartslagmeting vaak als vervelend wordt ervaren en de polshartslagmeters tegenwoordig dezelfde nauwkeurigheid hebben als die via een borstband.

Sporthorloge met touchscreen en muziek

De klok van de Garmin Vivoactive 4S is gemaakt van duurzaam Corning® Gorilla® Glass 3 en wordt bediend door middel van een kleuren LCD touchscreen. Het is daarnaast niet alleen een sporthorloge maar dient ook gelijk als smartwatch.

Zo kun je niet alleen je sportactiviteiten bijhouden, maar kan het horloge nog veel meer. De Garmin Vivoactive 4S heeft o.a. beschikking over Spotify en Deezer apps. Zo kun je onderweg luisteren naar je favoriete muziek en eenvoudig afspeellijsten downloaden op je horloge (tot 500 nummers). Hierdoor heb je je smartphone niet eens meer nodig onderweg.  

Ook meet het sporthorloge je calorieverbranding, stappen, VO2max, slaap, stappen en nog veel meer! Wil je overigens meer weten over VO2max lees dan het artikel ‘Wat is een goede duurlooptraining?’

Sporthorloge met ongevaldetectie

Wanneer het horloge een ongeluk detecteert tijdens een activiteit, verzendt het horloge een automatisch bericht, LiveTrack-koppeling en GPS-locatie naar jouw ingestelde contactpersoon voor noodgevallen.

Hiervoor moet je wel met de Garmin Connect app verbonden zijn via Bluetooth en een noodcontact hebben ingevoerd in je Garmin Connect account.

Deze functie wordt overigens niet altijd als positief ervaren. Dat komt doordat de ongevaldetectie relatief snel afgaat. Soms zelfs als je hard in je handen klapt. Je hebt dan nog wel de mogelijk om binnen 30 seconden de ongevaldetectie te annuleren.   

De Garmin Connect app

De Garmin Connect app is het ideale hulpmiddel op je mobiel (of het web) om gezondheids- en fitnessgegevens van je Garmin sporthorloge te volgen, analyseren en te delen. Je kunt dus al je sportactiviteiten bijhouden en (als je wilt) delen via bijvoorbeeld Strava, Runkeeper of MyFitnessPal.

Je kunt met de Garmin Connect app niet alleen je activiteiten zien, maar ook:

 • hoeveel stappen en verdiepingen je gelopen hebt;
 • hoeveel calorieën je verbrand hebt;
 • het aantal ademhalingen per minuut;
 • je stressniveau;
 • je slaap;
 • VO2max;
 • Nog veel meer.

Niet alleen kun je deze inzichten zien van vandaag of gisteren, maar je kunt ook het gemiddelde van afgelopen week bekijken.

Garmin Connect app

Garmin Pay

Met de Garmin Vivoactive 4S is het ook mogelijk om met je horloge te betalen via Garmin Pay. Zo hoef je dus geen portemonnee meer mee te nemen en kun je contactloos betalen. Erg handig voor als je tijdens je fietsrondje of hardlooprondje even een drankje wilt doen.

Contactloos betalen met horloge

Connect IQ app

Met de Connect IQ app kun je allerlei widgets voor je sporthorloge downloaden en je horloge aanpassen met verschillende watch faces, gegevensvelden en apps. De meeste hiervan kun je gratis downloaden, maar er zitten ook een aantal betaalde tussen. Dit wordt overigens duidelijk aangegeven. Nadat je je horloge hebt gesynchroniseerd is de gedownloade widget, watch face of app beschikbaar.

Live track functie

Het is met de Garmin Vivoactive 4S zelfs mogelijk voor je vrienden en familie om je activiteit in real-time te volgen. Je kunt volgers uitnodigen via e-mail of social media, zodat zij jouw live-gegevens op een Garmin Connect volgpagina kunnen zien. Zo kunnen je vrienden en familie jou live tijdens een wedstrijd volgen.

Batterijduur

Volgens Garmin is de levensduur van de batterij van dit sporthorloge maximaal 7 dagen in smartwatch-modus en 5 uur in GPS-modus met muziek. Volgens de ervaringen van andere mensen en mijn vrouw (die dit sporthorloge zelf heeft), is dit wel erg ruim genomen.

Dit is alleen maar mogelijk in de best mogelijke (test)omstandigheden. Zodra je ook nog je Bluetooth aanzet of het is wat kouder, zal je zien dat de levensduur van de batterij hier niet aankomt. Maar je kunt er zeker meerdere uren mee hardlopen met muziek op!  

Garmin vivoactive 4s dames

Het sporthorloge is voor zowel mannen als vrouwen, maar wordt vooral gezien als een sporthorloge voor vrouwen. Deze smartwatch kan namelijk ook je menstruatiecyclus bijhouden.

Zo kun je controleren op welke dag van jouw cyclus je jezelf bevindt, de volledige lengte van jouw cyclus zien en ook je symptomen dagelijks bekijken en registreren. Hiervoor moet je de functie ‘Tracking van menstruatiecyclus’ in de Garmin Connect app instellen.

Waarom deze smartwatch ook vooral door vrouwen gekocht wordt, is de grootte van de horlogekast. Deze heeft namelijk een diameter van 40mm en dat is relatief klein voor een smartwatch. Ideaal voor vrouwen. De uitvoeringen van de Garmin Vivoactive 4S zijn in het wit, grijs en wit/rosé. Ook dit spreekt vrouwen erg aan.

Voordelen Garmin Vivoactive 4S

In de voorgaande alinea’s heb ik al veel voordelen van de Garmin Vivoactive 4S beschreven, maar zet even de belangrijkste voordelen op een rijtje:

activiteit zwemmen
 • Muziek luisteren zonder je telefoon mee te hoeven nemen;
 • GPS horloge met hartslagmeting via de pols
 • Live tracking functie
 • Kleurenscherm
 • Met horloge contactloos betalen
 • Heeft ongevaldetectie
 • Houdt veel gezondheidsstatistieken bij via Garmin Connect
 • Ideaal voor vrouwen

Nadelen Garmin Vivoactive 4S

Een review is alleen maar eerlijk als je ook de nadelen van een product op een rijtje zet. En net als elk sporthorloge heeft de Garmin Vivoactive 4S ook een aantal nadelen:

 • Garmin is niet compatibel met alle Huawei smartphones;
 • Je kunt wel appjes binnenkrijgen, maar niet bellen of oproepen aannemen;
 • Ongevaldetectie gaat relatief snel af (zelfs als je hard in je handen klapt, kan deze afgaan);
 • Je kunt geen routes inladen.

Garmin vivoactive 4s bandjes

Ook voor de garmin vivoactive 4s zijn er verschillende stijlvolle horlogebandjes verkrijgbaar in meerdere kleuren. Hiermee kun jij je van de rest onderscheiden en het sporthorloge matchen met je outfit! Een groot voordeel omdat je zo bij elke gelegenheid het sporthorloge kan dragen.

Garmin horloges

Garmin is op het gebied van sporthorloges toonaangevend. Er zijn zoveel verschillende soorten sporthorloges dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Belangrijk bij je keuze voor een sporthorloge is dat je van tevoren duidelijk moet hebben waarvoor je het wilt gebruiken.

Ik zal daar een paar voorbeelden van geven. Kom je vaak in het buitenland en vind je het dan leuk om het gebied te verkennen met de fiets of (hard)lopend, is het verstandig om te kiezen voor een sporthorloge waarbij je routes in kunt inladen.

Zo kun je namelijk niet verdwalen en je kunt via de Garmin Connect app heel eenvoudig routes maken. Het enige wat je hoeft te doen is je startpositie kiezen, het aantal kilometers dat je wilt gaan doen en het soort activiteit. De app doet de rest.  

Ben je iemand die ultraruns doet, moet je vooral kijken naar de batterijduur in GPS-modus. Hierin zit tussen de verschillende sporthorloges een groot verschil. En je wilt niet dat je horloge er halverwege mee ophoudt. De Garmin Enduro is een sporthorloge met een gigantische levensduur van de batterij.

Ben je iemand die sporadisch een activiteit doet, maar wel wilt bijhouden hoe ver en snel je gaat, kun je kiezen voor een GPS-horloge met (relatief) weinig features. De Garmin Forerunner 45 is een goedkoop sporthorloge die aan veel van je eisen zal voldoen.

Eindoordeel

De Garmin Vivoactive 4S is een erg goed en degelijk GPS sporthorloge met veel features. Hij voldoet aan de kenmerken die Garmin zelf weergeeft en is vooral populair onder vrouwen. Door de uitgebreide eigenschappen is het horloge zeker zijn geld waard en een echte aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.