Hardloopjack kopen? Welk hardloopjack is de beste?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
hardloopjack kopen? Welk hardloopjack is de beste?

Het is 08:00 ’s ochtends en als ik mijn hardloopbroek en shirt aantrek, kijk ik even naar buiten. Shit, het regent! Maar goed, ik moet er nu toch echt aan geloven. Ik trek mijn kledingkast open en ik pak mijn favoriete hardloopjack tevoorschijn. Geen tijd meer voor excuses! Let’s go!

Hardloopjacks heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Het belangrijkste bij de aanschaf van een hardloopjack is om te kijken waar je hem voor wilt gebruiken. Wil je een hardloopjack die alleen waterdicht is of wil je er een die aan meer eisen voldoet, bijvoorbeeld extra warmte en winddichtheid?

In dit blog gaan we kijken naar de verschillende soorten hardloopjasjes. Een hardloopjack kopen? Welk hardloopjack is de beste?

Inhoudsopgave

Hardloopjack wind en waterdicht

Veel hardloopjasjes hebben de eigenschappen dat ze zowel wind- als waterdicht zijn. Deze hardloopjasjes zijn ideaal om te gebruiken in verschillende omstandigheden.

Zelfs bij koudere temperaturen zijn deze hardloopjasjes perfect. Je beperkt namelijk de windchillfactor, waardoor je lijf warm genoeg blijft zolang je in beweging bent zonder daarvoor een dikkere jas te gebruiken.

Het is wel belangrijk om te kijken naar het materiaal van het hardloopjasje. Het hardloopjasje moet goed kunnen ademen. Als dat namelijk niet het geval is, dan kan je zweet niet goed worden afgevoerd waardoor je het alsnog koud kan gaan krijgen, doordat je doorweekt raakt. Kijk daarom goed naar de omschrijving van het product!   

Verschil waterdicht en waterafstotend

Hardloopjacks worden getest op waterdichtheid. In de omschrijving van het product wordt vervolgens aangegeven welke waterdichtheid het product heeft. Dit wordt aangegeven met de letter ‘K’.

Maar hoe wordt dan de waterdichtheid getest? Dit gebeurt d.m.v. een ‘waterkolom’. Dit is een buis (ook wel kolom) met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Deze buis wordt op het materiaal geplaatst en hier wordt water in gegoten.

Dan wordt er vervolgens gekeken bij welke hoeveelheid water het materiaal begint te lekken. Bij een waterkolom van 8.000 mm wil dat dus zeggen dat het materiaal pas lekt wanneer het onder druk staat van 8 meter water.

In de afbeelding hieronder zie je in welke mate een product ‘waterdicht’ of ‘waterafstotend’ is.

Overzicht waterdichtheid hardloopjack

Hoe wordt ademend vermogen gemeten?

Bij een hardloopjack is het heel belangrijk om vooral te kijken naar het ademend vermogen. Zweet moet kunnen worden afgevoerd, anders koel je heel snel af en word je drijfnat.

Het ademend vermogen wordt gemeten in gram (g) waterdamp die een vierkante meter stof van binnen naar buiten toe doorlaat binnen een tijdsbestek van 24 uur. Bij een stof van 10K komt dat overeen met 10.000 gram. Hoe groter het getal, hoe groter het ademend vermogen van de stof. Het ademend vermogen van een hardloopjack wordt aangeduid met de letter ‘K’.

Lichtgewicht hardloopjack

Een lichtgewicht hardloopjack is handig als je te maken hebt met wisselvallig weer. Je kunt het hardloopjasje dan makkelijk opbergen zonder dat het veel ruimte of gewicht inneemt. Deze hardloopjacks worden vaak gebruikt door trailrunners die langere tijd onderweg zijn. Ben je van plan om aan trailrunning te gaan doen, lees dan eerst het blogartikel ‘Hoe beginnen met trailrunning.’

Een lichtgewicht hardloopjack is een aanrader voor iedereen die wat langer op pad is en niet teveel gewicht wilt meesjouwen.

Hardloopjack met capuchon

Een hardloopjack met capuchon is niet alleen handig voor regenachtige omstandigheden, maar ook als het wat frisser is. De meeste lichaamswarmte verlies je namelijk via je hoofd. Dan hebben we het over een verlies van ongeveer 40 tot 45 procent.

Tevens wordt een hardloopjack met capuchon bij veel trail wedstrijden verplicht gesteld. Dus voordat je meedoet met bepaalde wedstrijden is het verstandig om te kijken naar de verplichte uitrusting. Je hebt ook hardloopjacks waarbij de capuchon afneembaar is.

Hardloopjacks dames

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om te kijken voor welk doel je een hardloopjack wilt gebruiken. Ook is het verstandig om te kijken wanneer je van plan bent om een hardloopjasje te dragen.

Ben je iemand die ook regelmatig ’s avonds en/of met slecht weer loopt, kijk dan goed of een hardloopjasje ook reflecterende banden of details heeft. Bij RunningDirect.nl heb je voor dames veel hardloopjacks die aan hoge eisen voldoen.

Ga nu naar hardloopjack voor dames voor de beste aanbiedingen!

Hardloopjacks heren

Ook voor heren zijn er bij RunningDirect.nl veel hardloopjacks die aan hoge eisen voldoen. Daarnaast hebben zij vaak kortingsacties waardoor je soms wel tientallen Euro’s goedkoper uit bent. Bestel je voor 22:00 dan wordt het product ook de volgende dag al geleverd!

Ga nu naar hardloopjack voor heren voor de beste aanbiedingen!

Verschillende merken hardloopjacks

Er zijn veel merken die hardloopjacks op de markt hebben gebracht. Niet alleen Nike, Adidas en ASICS hebben goede hardloopjasjes in hun assortiment, maar ook Craft, Mizuno, Odlo en nog veel meer merken hebben hardloopjasjes die aan hoge eisen voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.