Hardlopen in de winter

De beste winteraccessoires

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
hardlopen in de winter

Het begint al donker te worden als ik bezig ben met de laatste kilometers. Gelukkig heb ik een hardloopvest met verlichting aangetrokken voordat ik vertrok. Hardlopen in de winter vereist een aantal aanpassingen om veilig op pad te kunnen gaan.

Zorg ervoor dat je in de winter altijd op pad gaat met de juiste hardloopkleding en hardloopaccessoires om niet voor onprettige verrassingen te komen staan. Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van de juiste hardloopkleding in de winter? Welke hardloopaccessoires in de winter zijn noodzakelijk om veilig te kunnen lopen? In dit blog gaan we deze vragen beantwoorden!

Thermokleding voor hardlopers

Goede thermokleding houdt niet alleen warmte vast, maar zorgt er ook voor dat het transpiratievocht (zweet) goed wordt afgevoerd. Hierdoor voorkom je dat je een natte rug krijgt en je daardoor flink afkoelt. Want dat is juist iets wat je niet wilt in de winter.

En daar gaat het dus regelmatig mis. Want vaak zijn we geneigd om tijdens het hardlopen in de winter al snel meerdere (dikke) lagen kleding over elkaar te dragen, terwijl dat bij de beste thermokleding niet nodig is. Bij goede thermokleding heb je genoeg aan een thermo onderlaag en iets daar overheen. Dat kan een hardloopshirt zijn of een hardloopjack, afhankelijk van de omstandigheden en de zwaarte van de training.

Het is dus altijd de bedoeling dat de thermokleding de eerste laag is die je draagt. Daar overheen draag je dan een tweede laag die zorgt voor isolatie doordat er lucht tussen de twee lagen kan komen. Lees meer over thermokleding voor hardlopers in de blogs ‘De beste thermokleding voor dames,’ en ‘De beste thermokleding voor heren.’

Hardloophandschoenen kopen

In de meeste gevallen ontstaan koude handen en voeten doordat je doorbloeding tijdelijk vermindert. Bij kou trekken je bloedvaten samen, met name in uitstekende lichaamsdelen als handen en voeten. Je lichaam vermindert zo de bloedtoevoer naar deze lichaamsdelen. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om de lichaamswarmte beter vast te houden.

Dit veroorzaakt tijdens het hardlopen een vervelend gevoel en kun je voorkomen door de juiste hardloophandschoenen te dragen. Ga je hardlopen in de winter dan moet je hardloophandschoenen hebben met een zeer hoog ademend vermogen en handschoenen die vocht goed naar buiten toe kunnen transporteren. Daarnaast moeten ze uiteraard warmte-isolerend zijn.

Hardloopsokken voor de winter

Zoals hierboven gemeld vermindert als eerste de bloedtoevoer in de uitstekende lichaamsdelen als handen en voeten. Daardoor is het verstandig om goede hardloopsokken in de winter te dragen. Vaak wordt er als tip aangegeven dat het verstandig is om 2 paar hardloopsokken over elkaar te dragen met kou.

Dit is behoorlijk onverstandig om te doen. Het kan juist voor meer problemen zorgen. Door 2 paar sokken over elkaar te dragen is het lastiger om vocht goed af te kunnen voeren, waardoor je voeten juist sneller koud worden en ook niet meer warm worden. Daarnaast zorgt het dragen van 2 paar sokken over elkaar heen voor meer wrijving, wat op zijn beurt weer voor blaren kan zorgen.

Het is dus belangrijk om één paar goede hardloopsokken te dragen die geschikt zijn voor het lopen in koudere temperaturen. Hardloopsokken die het vocht effectief afvoeren en een hoog ademend vermogen hebben.

Hardloopverlichting

In de winter zijn de dagen korter waardoor goede hardloopverlichting erg belangrijk is. Het is essentieel voor je veiligheid om te kunnen kijken waar je je voeten plaatst, maar nog belangrijker: om gezien te worden.

Je hebt hardlooparmbanden met verlichting die ervoor zorgen dat je in ieder geval gezien wordt. Ook zijn er hardloopvesten met verlichting die kunnen zorgen voor jouw veiligheid. Om zelf goed te kunnen kijken waar je je voeten plaatst is een hoofdlamp aan te raden.

Om de beste hoofdlamp te kiezen is het belangrijk om te kijken naar de activiteiten waarvoor je hem wilt gebruiken. Ben je van plan om veel in het donker in de bossen te lopen is het verstandig om een hoofdlamp te kiezen met verschillende lichtmodi en een hoge waarde in lumen.  Ben je van plan om in het donker vooral in omgevingen te lopen waar al redelijk veel omgevingslicht is, kun je ook prima een hoofdlamp kopen met een lagere waarde in lumen.

Want deze zijn een stuk goedkoper en voor deze activiteiten zijn ze prima. Wil je meer informatie over lumen, brandtijd en hoe je de beste hoofdlamp kunt kiezen voor jouw activiteiten, lees dan het blog ‘Hoofdlamp kopen. De 5 beste hoofdlampen.’

winter

Hardloopjacks voor de winter

Veel hardloopjasjes hebben de eigenschappen dat ze zowel wind- als waterdicht zijn. Deze hardloopjasjes zijn ideaal om te gebruiken in verschillende omstandigheden.

Zelfs bij koudere temperaturen zijn deze hardloopjasjes perfect. Je beperkt namelijk de windchillfactor, waardoor je lijf warm genoeg blijft zolang je in beweging bent zonder daarvoor een dikkere jas te gebruiken.

Het is wel belangrijk om te kijken naar het materiaal van het hardloopjasje. Het hardloopjasje moet goed kunnen ademen.. Als dat namelijk niet het geval is, dan kan je zweet niet goed worden afgevoerd waardoor je het alsnog koud kan gaan krijgen, doordat je doorweekt raakt.

Hardlopen in de winter

Zorg ervoor dat je in de winter altijd op pad gaat met de juiste hardloopkleding en hardloopaccessoires om niet voor onprettige verrassingen te komen staan. Maak gebruik van goed ademende kleding en hardloopkleding dat vocht goed afvoert.

Alles wat met hardlopen te maken heeft, kun je HIER vinden!

De beste winteraccessoires!

Klik hier voor de beste prijzen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.