Hoe kan ik mijn immuunsysteem versterken?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Hoe kan ik mijn immuunsysteem versterken

We hebben het afgelopen jaar allemaal de gevolgen van het coronavirus van dichtbij meegemaakt. Misschien heb je het virus zelf niet ‘opgelopen’, maar we kennen allemaal wel één of meerdere personen die dat wel hebben. Daarnaast zijn veel maatregelen om het virus zo min mogelijk te verspreiden nog steeds van kracht.

Een virus kan veel schade aanrichten zoals we gezien hebben met het coronavirus. Dat geldt niet alleen voor virussen maar ook voor bacteriën. Soms zelfs zoveel, dat ons lichaam niet meer volledig kan herstellen.

Ons immuunsysteem speelt een grote rol in het beschermen van ons lichaam tegen deze ‘indringers’. Dat komt doordat het als een soort van schild werkt en ons lichaam beschermt. Het immuunsysteem is dus ontzettend belangrijk voor ons lichaam.

Maar wat is het immuunsysteem nu precies en hoe werkt het eigenlijk? In dit blog gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen en gaan we kijken hoe het immuunsysteem versterkt kan worden. De hoofdvraag is dan ook: Hoe kun je je immuunsysteem versterken?

Direct je immuunsysteem versterken?

KLIK HIER!

Inhoudsopgave

Wat is je immuunsysteem?

Een immuunsysteem – ook wel afweersysteem – genoemd, is een netwerk van organen, cellen en antilichamen die samenwerken om je zo goed mogelijk te beschermen tegen virussen en bacteriën. Het is dus eigenlijk een soort verdedigingslinie om je lichaam te beschermen. Hoe sterker je immuunsysteem, hoe beter je bestand bent tegen allerlei ziektes.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem bestaat uit een aantal soorten cellen. Zo kennen we bijvoorbeeld de T-cellen en regulatoire T-cellen (Tregs). De T-cellen zijn een bepaalde soort witte bloedcellen. Deze zoeken gericht naar ‘indringers’ en vernietigen ze. De regulatoire T-cellen zijn afweercellen die andere cellen van het afweersysteem reguleren.

Naast de T-cellen hebben we ook nog de B-cellen. Zij regelen het circuleren van het bloed en het beheer van aanvallen van indringers.

Naast het doden en opruimen van ongewenste indringers heeft het immuunsysteem de taak hierover informatie op te slaan. Mocht er een tweede besmetting plaatsvinden, kan de betreffende bacterie of virus dan namelijk nog effectiever worden bestreden.

corona spray aarde immuunsysteem

Wat kunnen de oorzaken zijn van een minder functionerend immuunsysteem?

Het lichaam werkt met organen, cellen en antilichamen samen om indringers tegen te gaan. Als één van deze onderdelen niet of minder werkt, kan het immuunsysteem falen. Soms kan het lichaam dan ’vrienden’ (goede cellen) en ‘vijanden’ (slechte cellen) verwarren waardoor juist de ‘vrienden’ worden aangevallen. Als je immuunsysteem niet goed werkt, ben je veel vatbaarder voor allerlei ziektes.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor een minder functionerend immuunsysteem:

 • Afwijkingen in het DNA kunnen erfelijke ziekten veroorzaken die er op hun beurt weer voor kunnen zorgen dat de productie van B-cellen en T-cellen wordt verminderd. Daarnaast kan een tekort aan witte bloedcellen zorgen voor een minder functionerend immuunsysteem;
 • Auto-immuniteit: hierbij maakt het lichaam geen onderscheid tussen eigen en lichaamsvreemde cellen;
 • Overgevoeligheid: eigen lichaamsweefsel kan beschadigd worden doordat het lichaam ‘overdreven’ reageert op bijvoorbeeld een allergie;
 • Immunodeficiëntie: het immuunsysteem wordt verzwakt ten gevolge van het ouder worden, slechte voeding, weinig beweging of door buitenlichamelijke ziekteverwekkers. 
 • Tekort aan antilichamen: ook wel immunoglobuline genoemd. Dit zijn eiwitten geproduceerd door het lichaam en betrokken bij het immuunsysteem. De rol van antilichamen is het herkennen en neutraliseren van lichaamsvreemde eiwitten zoals virussen en bacteriën. 

Hoe kun je je immuunsysteem versterken?

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je immuunsysteem het beste functioneert? Oftewel, hoe kan ik mijn immuunsysteem versterken? Want als je het immuunsysteem kan versterken ben je beter bestand tegen ziekten.

Hiervoor helpen de volgende tips:

 • Slaap voldoende: een volwassen persoon heeft tussen de 7-9 uur slaap nodig;
 • Voorkom zoveel mogelijk stress: er zijn verschillende manieren om stress te voorkomen. Ga eens mediteren of doe aan mindfulness. Lees hier meer over in het blog ‘Hoe kan je aan mindfulness werken?’;
 • Goede hygiëne: hierdoor voorkom je dat er voornamelijk ‘slechte’ bacteriën je lijf in kunnen komen;
 • Gezonde voeding: lees hier meer over in het blog ‘Wat is gezonde voeding om af te vallen?’ Slechte voeding zoals bijvoorbeeld teveel verzadigde vetten verzwakt de productie van het hormoon leptine. Leptine is belangrijk bij de productie van witte bloedcellen;
 • Krijg voldoende vitamines binnen;
 • Probeer zo weinig mogelijk medicijnen te gebruiken. Door een teveel aan medicijnen kan je immuunsysteem verzwakt raken. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat je een antibioticakuur maar gedurende een aantal dagen mag gebruiken;  
 • Wees actief, ga sporten. Beweging is belangrijk voor de gezondheid van ons brein, het hart, organen en het weefsel. Door beweging krijg je een optimale doorbloeding, opname van zuurstof en voedingsstoffen en snellere afvoer van afvalproducten. Hierdoor kan je immuunsysteem ook optimaal werken.

Deze tips hebben allemaal te maken met het hanteren van een gezonde levensstijl. Met gezonde voeding, voldoende rust en genoeg beweging kan jouw immuunsysteem versterkt worden! Het immuunsysteem versterken levert veel gezondheidsvoordelen op.

Een zwak immuunsysteem versterken

Zoals je hebt gelezen kunnen er allerlei factoren zijn waardoor je een verzwakt immuunsysteem hebt. Gelukkig zijn er allerlei tips en manieren om je immuunsysteem te versterken. Door gezonde voeding met voldoende vitaminen, rust en genoeg beweging kom je al een heel eind. Door voldoende krachttraining en het trainen van je uithoudingsvermogen kan je immuunsysteem optimaal functioneren.

Beweeg je te weinig en wil je hiermee aan de slag? Doe dan mee met onze sport challenges! Elke maand hebben we een nieuwe sport challenge waarbij je uitgedaagd wordt om binnen een maand de uitdaging te voltooien. De sport challenges kun je gewoon thuis uitvoeren zodat je geen duur fitness abonnement hoeft aan te schaffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.