Hoofdlamp kopen? De 5 beste hoofdlampen!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Bij het lopen van lange trails en/of het hardlopen in het donker is een hoofdlamp onmisbaar. Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod van hoofdlampen op de markt. Maar hoe kun je nu een goede keuze maken? Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdlamp?

Als je deze vragen kunt beantwoorden, kun je voor jezelf bepalen wat de beste hoofdlamp is voor jouw activiteiten. In dit blog gaan we dus kijken naar hoe je de beste keuze maakt voor een hoofdlamp en laten we de 5 beste hoofdlampen de revue passeren.   

Inhoudsopgave

Hoeveel lumen moet een hoofdlamp hebben?

Als je op internet gaat kijken zie je een ruim assortiment van hoofdlampen. Wat daarbij vooral opvalt is het grote verschil in prijzen. Zo heb je hoofdlampen voor een paar tientjes, maar ook van dik boven de 100 Euro.

De prijs van een hoofdlamp wordt in grote mate bepaald door de lichtopbrengst die een hoofdlamp heeft. En deze lichtopbrengst wordt gemeten in lumen (lm). Dat komt omdat de meeste hoofdlampen tegenwoordig LEDs hebben. LEDs gaan lang mee en verbruiken weinig stroom. Hoe groter het aantal lumen, hoe hoger de lichtopbrengst.

Dan is nu de vraag hoeveel lumen een hoofdlamp moet hebben om daarmee in het donker goed de paden en de omgeving te kunnen zien. Tijdens trails waarbij je minimaal 100 meter vooruit moet kunnen kijken om alle rotsen, boomwortels en andere (natuurlijke) obstakels goed te kunnen zien, heb je een hoofdlamp nodig met ongeveer 300 lumen.

Brandtijd van een hoofdlamp

De brandtijd van een hoofdlamp is van meerdere factoren afhankelijk. Hoe hoger het aantal lumen dat je gebruikt, des te lager is de brandtijd. Veel hoofdlampen hebben meerdere ledlampjes en dus ook lichtmodi om het aantal lumen te kunnen aanpassen aan de omstandigheden.

Loop je op een breed pad met redelijk veel omgevingslicht kun je er voor kiezen om de sterkte van de lichtbundel lager te zetten om de batterij of accu te besparen. Je hebt dan vaak al voldoende aan een reikwijdte van 50 meter wat overeenkomt met ongeveer 150 lumen.

Over het algemeen loopt de brandtijd in de hoogste stand tussen de verschillende modellen uiteen van zes tot twaalf uur. Maak je gebruik van een hoofdlamp met batterijen zal de brandtijd ongeveer hetzelfde zijn. Dat ligt natuurlijk ook aan de kwaliteit van de batterijen.

Hoofdlamp met accu of batterijen

Tegenwoordig zijn veel hoofdlampen voorzien van een oplaadbare accu i.p.v. batterijen. Wat betreft de brandtijd zal hier onderling (bijna) geen verschil in zitten, maar kan een hoofdlamp die gebruik maakt van een accu wel feller schijnen.  

Het voordeel van een hoofdlamp met accu is dat je niet continu batterijen hoeft te vervangen en vaak is de accu ook snel opgeladen waardoor je snel weer klaar bent voor een run in het donker.

Het nadeel van een hoofdlamp met accu is dat je bij een lange of meerdaagse trailrun vaak niet in staat bent om je accu op te laden of je moet gebruik maken van een powerbank. Batterijen zijn dan vaak een betere keus omdat je die snel kunt vervangen en mee kunt nemen.

Lichtbundel hoofdlamp

Bij het kopen van een hoofdlamp is het ook belangrijk om te kijken naar de lichtbundel van een hoofdlamp. Wil je goed in de verte kunnen kijken heb je een smalle en krachtige lichtbundel nodig. Wil je juist meer de omgeving kunnen zien (bijvoorbeeld tijdens het lopen in een bos) heb je meer aan een brede lichtstraal.

Er zijn meerdere hooflampen waarbij je kunt schakelen tussen verschillende lichtmodi waardoor je tijdens je run zelf kunt schakelen tussen de verschillende lichtbundels. Ook zijn er hoofdlampen die door middel van een sensor automatisch de breedte van de lichtbundel en de hoeveelheid licht aanpassen aan de omgeving.

Hoe kies je de beste hoofdlamp?

Om de beste hoofdlamp te kiezen is het belangrijk om te kijken naar de activiteiten waarvoor je hem wilt gebruiken. Ben je van plan om veel in het donker in de bossen te lopen is het verstandig om een hoofdlamp te kiezen met verschillende lichtmodi en een hoge waarde in lumen. 

Ben je van plan om in het donker vooral in omgevingen te lopen waar al redelijk veel omgevingslicht is, kun je ook prima een hoofdlamp kopen met een lagere waarde in lumen. Want deze zijn een stuk goedkoper en voor deze activiteiten zijn ze prima.

De 5 beste hoofdlampen

In het overzicht hieronder laten we de 5 beste hoofdlampen in willekeurige volgorde de revue passeren. We kijken hierbij naar het aantal lumen, de verschillende lichtstanden en waarvoor je de hoofdlamp het beste kunt gebruiken.

1. Petz Actik Core Hoofdlamp

hoofdlamp petzl actik core

De Actik Core van Petzl is een hoofdlamp met 450 lumen en een bereik van 90 meter. Daarnaast heeft deze hoofdlamp ook een rode led. Hiermee word je nachtzicht niet aangetast in het donker. Deze hoofdlamp heeft drie verschillende lichtmodi:
1. Proximity: voor de korte afstand.
2. Distance: voor de lange afstand.
3. Rapid movement: Combinatie van bovenstaande opties.

Deze hoofdlamp is ideaal voor hardlopen, wandelen, alpineren en voor het verlichten van je pad bij lange trekkingstochten. Daarnaast is de hoofdlamp voorzien van de Core Rechargeable Battery waardoor de lamp eenvoudig via USB op te laden is.

Deze hoofdlamp heeft twee soorten bundels, gefocust voor maximale afstand en een wijde bundel voor het beste zicht om je heen. Het grootste voordeel van deze hoofdlamp is dat deze gebruikt kan worden met zowel de CORE-oplaadbare batterij of met 3 AAA / LR03-batterijen. Je kunt dus afhankelijk van de activiteit zelf een keuze maken tussen de batterijen of het gebruik van de accu.

2. Petzl Tactikka Hoofdlamp

Petzl tactikka hoofdlamp

De Tactikka van Petzl is een hoofdlamp met 300 lumen en een bereik van 80 meter. Hij heeft meerdere verlichtingsmogelijkheden. Je kunt eenvoudig schakelen tussen de verschillende lichtmodi door middel van de enkele drukknop bovenop de hoofdlamp. Deze is ook gemakkelijk te gebruiken met handschoenen. De hoofdlamp heeft daarnaast ook een rode led zodat het nachtzicht behouden blijft.

Deze hoofdlamp heeft drie verschillende lichtmodi:

  1. Proximity: voor de korte afstand.
  2. Distance: voor de lange afstand.
  3. Rapid movement: Combinatie van bovenstaande opties.

Ook deze hoofdlamp kan gebruikt kan worden met zowel de CORE-oplaadbare batterij of met 3 AAA / LR03-batterijen.

3. Ledlenser H7R CORE Hoofdlamp

Ledlenser H7R CORE

De H7R Core van Ledlenser is een hoofdlamp met 1000 lumen en een bereik van 250 meter. Het is een allround hoofdlamp die erg duurzaam, krachtig en gebruiksvriendelijk is. Dankzij het geavanceerde focussysteem (Advanced Focus System) kun je kiezen voor een brede lichtstraal dichtbij of een scherp licht voor veraf.

Samen met de lampkop die 130 graden kan kantelen, zorgt dit voor een optimale verlichting en meer veiligheid. De “Wheel Switch” zorgt voor een intuïtieve bediening waarbij je de lichtsterkte traploos in kunt stellen.

De lamp werkt op een oplaadbare Li-Ion batterij (4800 mAh, 3.7V) met een oplaadtijd van 3,5 uur. De lamp is gemaakt van zwart aluminium en de “Flex Sealing Technology” is speciaal ontwikkeld voor het Advanced Focus System en zorgt voor een extreem hoge bescherming tegen stof en water (IP67). Tevens heeft de lamp een valweerstand van 1,5 meter en werkt hij bij temperaturen van -20° tot 40°C.

4. TIGIOO Hoofdlamp LED

Tigioo hoofdlamp

De Tigioo hoofdlamp LED is een hoofdlamp met 13000 lumen en een bereik van 500 meter. Met de 2 knoppen bovenop de hoofdlamp kun je de gewenste lichtinstelling kiezen. Je hebt de keuze uit twee lampen, vier lampen, zes lampen of flikkerende lampen.

Iedere stand heeft zijn eigen voordelen en lumen (felheid) en ze zijn ieder passend voor een andere situatie. Tevens heb je de mogelijkheid de richting van de lamp in te stellen. De Tigioo hoofdlamp beschikt over oplaadbare batterijen. Aan de achterkant van de hoofdlamp zit een veiligheidslamp op de accu zodat mensen vanaf de achterkant je goed kunnen zien.

5. Petzl Swift RL Hoofdlamp

reactive lighting

De Petzl Swift RL is een hoofdlamp met 900 lumen en een bereik van 150 meter. Deze hoofdlamp beschikt over de Reactive lighting technology. Dat wil zeggen dat het licht van de hoofdlamp zich aanpast waarin zich het bevindt. De hoofdlamp zal zichzelf bijstellen door middel van de felheid van het licht aan te passen. Dit zorgt ervoor dat je altijd goed zicht behoudt zonder steeds van lichtstand te hoeven wisselen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de accu een stuk langer meegaat.

De knoppen op de hoofdlamp zijn makkelijk te gebruiken. Er kan gekozen worden tussen 2 standen, reactive lighting of the standard lighting.

Welke hoofdlamp is de beste?

Bij het kopen van een hoofdlamp is het belangrijk om te kijken naar het doel waarvoor je hem gaat gebruiken. Als je van plan bent om alleen in het donker te lopen in gebieden waarbij er al redelijk veel omgevingslicht is, kun je kiezen voor een hoofdlamp met wat minder lumen. Deze zijn goedkoper en prima voor dat doel.

Ben je van plan om veel in de bossen te lopen of in gebieden met weinig tot geen omgevingslicht is het wel aan te raden om een hoofdlamp te kopen met wat meer lumen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.