Trainen met een balance board

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Belangrijk bij het sporten is de houding van je lichaam en je balans. Door veel balans training te doen, zal je houding verbeteren en minder snel last krijgen van blessures. Met een balance board kun je de juiste trainingen doen voor je balans.

Trainingen voor je balans zijn essentieel om ook andere trainingen te kunnen doen, zonder last te krijgen van blessures. Fitness draait niet alleen maar om afvallen of het opbouwen van spiermassa, maar ook het hebben van een goede balans is zeer belangrijk. Het doen van balanstraining zorgt er niet meteen voor dat blessures overgaan, maar kan het wel preventief voorkomen.

Balanstraining versterkt je core-spieren, beschermt je tegen blessures en bevordert je prestaties bij alle sporten. Voor balanstraining is een balance board uitermate geschikt. Trainen met een balance board biedt namelijk veel voordelen. In dit blog gaan we kijken waar een balansbord goed voor is en welke balance boards de beste zijn.

Waar is een balance board goed voor?

Waarom een balance board? Wat doet een balance board? Om deze vragen te beantwoorden moeten we kijken naar de voordelen van balanstraining. Balansoefeningen of evenwichtsoefeningen bevorderen de neuromusculaire coördinatie. Dit is de samenwerking tussen je hersenen en je spieren. Met behulp van balanstraining leren ze sneller te reageren op de signalen van je hersenen.

Board balance is dus goed voor zowel je fysieke als mentale prestaties. Op deze manier kun je je fijne motoriek en je coördinerende vaardigheden verbeteren. Balanstraining met een balance board biedt daarnaast nog andere voordelen.

Voordelen balance board

 • Versterken van je core-spieren
 • Verbeteren van je houding
 • Beperking van blessures
 • Voorkomen van rugpijn
 • Stabiliseren van je gewrichten
 • Verbeteren van je prestaties
 • Goed voor jong en oud

Balance board kind

Balanstraining is voor alle leeftijden! Of je nu 3, 40 of 70 jaar oud bent, iedereen heeft er profijt van. Doordat het trainen van je balans en daarmee je coördinatie één van de vijf basisvaardigheden van algemene fitheid is, kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Een balance board voor kinderen is hiervoor uitermate geschikt! Hieronder laten we ook de andere basisvaardigheden zien:

5 basisvaardigheden voor je algemene fitheid. Dit zijn:

 • Coördinatie
 • Lenigheid
 • Uithoudingsvermogen
 • Kracht
 • Snelheid

Een balance board voor kinderen, ook wel wiebelplank of wobbel board genoemd, is uitermate geschikt om te werken aan de coördinatie. De balansborden stimuleren de ontwikkeling en bieden oneindig veel mogelijkheden om te kunnen spelen. Een kind kan een balansbord o.a. gebruiken als:

 • Balansbord
 • Schommelstoel
 • Glijbaan
 • Brug
 • Opstapje
 • Poppenbed

Kinderfeets Balance Board Naturel

balansbord voor kinderen

Ontdek wat er allemaal mogelijk is met de balansborden van Kinderfeets. Leer balanceren, daag jezelf uit tot bewegen en gebruik het Balance Board als schommelstoel, brug of opstapje. De balansborden stimuleren de ontwikkeling en bieden oneindig veel mogelijkheden voor open einde spel.

Het Balance Board van Kinderfeets is gemaakt van Europees beukenmultiplex en is belastbaar tot 220 kg. Afmetingen: 81 x 30 x 18 cm en geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden. Verkrijgbaar in bamboe en andere beukenhouten kleuren. Geschikt voor gebruik binnen en buiten.

Balance board fitness

Als je wilt werken aan sterkere spieren en pezen, kun je ervoor kiezen om regelmatig aan krachttraining te doen. Tijdens alle fitnessoefeningen is het belangrijk om de oefeningen met een juiste houding uit te voeren.

En daar gaat het regelmatig mis. Vaak wordt er tijdens een fitnessoefening een verkeerde houding aangenomen waardoor er teveel kracht op je botten, banden en pezen komt te staan. Dit veroorzaakt op den duur blessures.

Door oefeningen te doen met een balans bord, ontwikkel je meer kracht, coördinatie en evenwicht wat je weer kan helpen in de sportschool. Daarnaast verbetert het trainen met een balance board ziezo je houding waardoor je in het dagelijks leven hier ook van profiteert.

Door een goede houding voorkom je niet alleen blessures, maar je komt er zelfverzekerder door over. Dit resulteert weer in een beter zelfvertrouwen. Wil je meer tips over hoe je het beste kunt trainen? Lees dan ook het blog ‘Wat zijn trainingsprincipes?’

De beste balance boards

Balans is het begin van iedere beweging en helpt ons bewegingen doelgericht en beheerst te maken. Trainen met een balance board is hierbij een ideaal hulpmiddel. Hieronder sommen we de beste balance boards op. We kijken naar het gebruiksgemak, de oefeningen die ermee kunnen worden uitgevoerd en de doeltreffendheid.

1. Gymstick balans bord – Met Online Trainingsvideo

de beste balance boards

Het Gymstick balansbord is een hulpmiddel voor het verbeteren van je balans, coördinatie en het verstevigen van je spieren. Ideaal voor het herstel van sportblessures, maar ook voor het ontwikkelen van de bekken spieren en het versterken van de knieën en enkels.

Balanceboards of balans borden worden zeer veel toegepast bij knieblessures zoals afgescheurde kniebanden. Door de onbalans van het balanceboard, zullen je spieren extra gestimuleerd worden de instabiliteit in je knie op te vangen. Hoe sterker deze spieren, des te stabieler de knie wordt. Trainen met een balance board is hierbij ideaal.

Oefeningen

Het Gymstick balans bord heeft een diameter van 36 centimeter en wordt geleverd met een QR code waarmee je de trainingsvideo kunt bekijken. Hiermee kun je veel balance board oefeningen uitvoeren. Ook zal er een poster met oefeningen bij zitten.

Gymstick

Gymstick is een kwaliteitsmerk uit Finland. De fitnessartikelen zijn ontwikkeld door personal trainers en er is daardoor veel aandacht besteed aan de kwaliteit, gebruikersgemak en doeltreffendheid van de fitnessartikelen. Simpel en effectief!

2. Bosu Balanstrainer Home Edition – Blauw – 65 cm

balance board

De Bosu Balanstrainer Home Edition is het perfecte trainingsproduct om balans toe te voegen aan iedere bestaande oefening. Balans is het begin van iedere beweging en helpt ons bewegingen doelgericht en beheerst te maken.

Onder het motto; “making every workout better”, zorgt de Bosu balanstrainer voor meer instabiliteit en wordt tijdens iedere workout het lichaam extra uitgedaagd. Hierbij vervult vooral de ‘core’ een belangrijke en actieve rol.

De core is de belangrijkste schakel tussen het onder- en bovenlichaam en zorgt ervoor dat onze bewegingspatronen en vaardigheden – die we nodig hebben in sport, werk en dagelijkse activiteiten – worden verbeterd.

Voordelen van de balanstrainer

De Bosu Balance Trainer is uitdagend, toegankelijk, effectief en geschikt voor iedereen. Je zult snel resultaten bereiken: sterke core, buik- en rugspieren, meer lichaamsbewustzijn, betere sportprestaties en betere lichaamshouding.

Details

Bous Balance Trainer Home heeft een enkel gelaagd platform met antislip dopjes aan de onderzijde. De Home edition is speciaal ontwikkeld om mee thuis te trainen en is niet geschikt voor grootschalig gebruik in bijvoorbeeld fitnesscentra en fysiotherapie praktijken.

3. VirtuFit Balanskussen – Wiebelkussen – Air Stepper pad – met Pomp – Zwart

trainen met een balance board

Het zwarte VirtuFit Balanskussen verandert een simpele oefening in een uitgebreide flexibiliteits- en stabiliteitsoefening. Het kussen vormt een instabiele ondergrond waardoor je spieren constant bezig zijn met het herstellen van de balans. Het trainen met een balance board geeft een unieke extra dimensie aan je oefeningen.

Staan op het balanskussen

Tijdens het sporten sta je op een profiel dat je bloedsomloop stimuleert. Dit kan je helpen bij het herstellen van knie en enkel blessures. Het VirtuFit Balanskussen wordt voor onder andere fitness oefeningen, fysiotherapie, revalidatie en yoga gebruikt.

Zitten op het balanskussen/wiebelkussen

Zitten op een VirtuFit Balanskussen geeft je een ontspannen ergonomische houding. Dit helpt bij een betere concentratie en maakt het gemakkelijker om stil te zitten. Mensen die moeilijk stil zitten kunnen hun energie kwijt door op het kussen te “wiebelen”.

Als wiebelkussen is dit ook geschikt voor kinderen. Wiebelkussens worden in sommige scholen gebruikt om concentratie te bevorderen. Het VirtuFit Balanskussen helpt je ook om een betere en actievere zithouding te krijgen.

Je corrigeert automatisch je houding om een goede balans te krijgen. Deze dynamische manier van zitten helpt je stabiliteit en flexibiliteit te ontwikkelen en traint bovendien ongemerkt je rugspieren. Dit kan helpen tegen rugpijn en andere rugklachten.

Gemakkelijk bruikbaar Het Virtufit Balanskussen is gemakkelijk mee te nemen en past op praktisch iedere stoel en in ieder huis. Bij dit balanskussen zit een pomp. Het balanskussen is 33 x 33 x 6 cm groot en gemaakt van PVC en belastbaar tot 150 kg.

4. Modern Movement Balance trainer

balance trainer

De nieuwe Modern Movement balance trainer maakt trainen interactief en leuk. De balance trainer maakt gebruikt van de bewegingssensoren in je smartphone en laat je een totaal andere wereld zien op het gebied van trainen en herstellen.

Train alle spieren in je lichaam. Versterk je core en verbeter je balans. Zet de stap naar de nieuwste generatie van trainingsmethodes met de balance trainer van Modern Movement.

Oefeningen

Verander je oefening in een “Live Gaming Training Experience”. Download de gratis M-Trac app op je smartphone en kies voor “play”, “train” of “measure”. In “play” speel je interactieve spelletjes met bewegingen.

“Train” laat je oefeningen en bewegingen zien en houdt je resultaten bij terwijl je sport. “Measure” bestaat uit stabiliteitsoefeningen om je zwakke plekken te ontdekken, aan te pakken en houdt daarna je vooruitgang bij .

Zo werkt het!

Download de gratis M-Trac app en plaats je smartphone op de speciaal gemaakte smartphonehouder. Kies je spel of training, bepaal daarna op welk niveau je wilt trainen. De resultaten van je trainingen worden opgeslagen dus zo ben je altijd op de hoogte van je progressie.

5. Gymstick Performance Board – Met Online Trainingsvideo’s

balance board

Het Gymstick Performance Board – Met Online Trainingsvideo’s gebruik je om je balans, je stabiliteit en je coördinatie vermogen te testen en uit te dagen. Balance board fitness helpt je om de spieren in je kern te versterken door voortdurend je balans te corrigeren.

Het is een effectieve trainingsmethode die soms meer aanvoelt als een spel dan als een oefening. In het Engels worden deze hulpmiddelen ook wel wobble board (wiebelbord) genoemd om het spel element te benadrukken.

Online trainingsvideo’s

Het bord heeft een no-slip oppervlak om ongelukken te voorkomen. Dit Gymstick Performance Board heeft een QR code die je automatisch doorstuurt naar online trainingsvideo’s wanneer je de QR code scant met je telefoon of tablet. In deze trainingsvideo’s doet een ervaren fitness model verschillende balance board oefeningen voor.

Dimensies

Het Gymstick Performance Board – Balance Board is 39 cm breed en gemaakt van gelamineerd hardhout. Het weegt 1,48 kg en is belastbaar tot 120 kg.

6. VirtuFit Verstelbaar Balansbord – Balance Board – Balanstrainer – Zwart

balansbord

Het verstelbare balansbord van VirtuFit is een ideaal hulpmiddel om thuis mee te sporten. Met dit balans bord van VirtuFit verbeter je je coördinatie, balans en worden ook nog je spieren verstevigd. Vooral tijdens het herstellen na een blessure wordt een balansbord veel gebruikt, maar ook ter preventie van blessures.

Het balans bord is namelijk ideaal om naast je spieren ook je knieën en enkels te verstevigen. Tevens zal je natuurlijke houding verbeterd worden door gebruik te maken van het VirtuFit verstelbare balans bord en train je de spieren rondom de bekken.

Hoe werkt een verstelbaar balans bord?

Het balans bord, ook wel balance board genoemd, is vanuit zichzelf uit balans. Wanneer je op het bord gaat staan dien je deze constant in balans te houden wat stimulerend werkt voor jouw spieren. Het balansbord is verstelbaar op 3 verschillende niveaus.

Verstellen is mogelijk door de dop aan de onderkant los te halen en hem vervolgens te draaien naar de gewenste hoogte. Hoe hoger het bord, hoe zwaarder en moeilijker het wordt. Tijdens het in balans houden van het bord, kun je ook nog andere oefeningen doen, wat zorgt voor extra resultaat.

Ga bijvoorbeeld met je trainingspartner tegenover elkaar balanceren en gooi een gymbal over. Dit verhoogt de moeilijkheidsgraad, maar maakt het ook leuker. Heb je geen trainingspartner? Kaats de bal dan via de muur en train je balans en stabiliteit nog beter en effectiever.

Het VirtuFit Balance Board heeft een diameter van 40 cm en is gemaakt van uitstekende materialen waarbij je bij aankoop ook nog de eerste 2 jaar van garantie geniet.

Balance board oefeningen

Een balance board wordt gebruikt om balans en stabiliteit te trainen en de spieren te versterken. Hiervoor kennen we veel verschillende oefeningen die je met een balansbord kunt doen. Kijk hieronder het filmpje om direct aan de slag te gaan!

Balance board kopen

Zoals je hebt gelezen is een balance board een ideaal hulpmiddel voor balanstraining. Balanstraining versterkt je core-spieren, beschermt je tegen blessures en bevordert je prestaties bij alle sporten. Trainen met een balance board zorgt ervoor dat je aan een goede houding werkt waardoor je meer zelfverzekerdheid uitstraalt en daarmee je zelfvertrouwen bevordert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.