Trainen met een plyo box

Gemiddelde leestijd: 19 minuten
trainen met een plyo box

Trainen met een plyo box wordt steeds populairder. Ze zijn in vrijwel elke fitness, sportschool of Crossfit box aanwezig. Dit komt doordat je met een plyo box zeer veelzijdig kunt trainen.

Door te trainen met een plyo box kun je meerdere spiergroepen trainen waardoor je zelfs een volledige full body work-out kunt doen. Door creatief te zijn kun je ook bestaande oefeningen verzwaren, zoals de traditionele push up.

Doordat je de plyo box kunt kantelen is deze ‘verstelbaar’ in drie verschillende maten. Hierdoor kun je met één box flink variëren in de zwaarte van de oefeningen en verschillende oefeningen uitvoeren.  

In dit blog gaan we niet alleen kijken waarom trainen met een plyo box zoveel voordelen oplevert, maar gaan we ook kijken naar de beste plyo boxen en plyo box oefeningen!

Wat is een plyo box?

Een plyo box is een blok, meestal van hout of schuim met vinyl, bedoeld om op te springen. Doordat plyo boxen vaak verschillende zijdes hebben, kun je dus trainen op verschillende hoogtes. Dit zorgt er niet alleen voor dat je progressief kunt trainen, maar ook dat plyo boxen geschikt zijn voor andere oefeningen.

Door te trainen met een plyo box is het mogelijk om meerdere spiergroepen te trainen. Hier komen we verder in het blog op terug met de beste oefeningen met een plyo box!

Maar waar komt de naam plyo box eigenlijk vandaan? Plyo komt van plyometrie. Dit is een trainingsvorm waarmee explosiviteit en uithoudingsvermogen wordt getraind. Dit maakt de plyo box geschikt voor alle soorten sporters. Of je nu een sprinter bent of een krachtsporter, er is voor iedereen een effectieve training uit te halen.

Volgens de wetenschap is bewezen dat plyometrische training uitstekend is voor het stimuleren van de snel samentrekkende spiervezels. Deze spiervezels heb je nodig voor het optimaliseren van je snelkracht en je maximale kracht.

Hierdoor lever je meer kracht en explosiviteit. Je leert je spieren en pezen om snel te verkorten en te verlengen tijdens een explosieve oefening, waardoor je spieren in staat zijn een maximale kracht te leveren in een zo kort mogelijk tijdsbestek.

Waarom trainen met een plyo box?

Zoals eerder vermeld is het mogelijk om met een plyo box meerdere spiergroepen te trainen. Hierdoor is de box geschikt voor allerlei soorten sporters. De box is vooral bekend van de plyo box jump.

Deze oefening houdt in dat je vanaf de grond op de box springt. Hoe hoger de box, hoe moeilijker het wordt. Dit verbetert niet alleen de sprongkracht, maar ook de spierkracht in je benen. Door veel herhalingen uit te voeren train je ook je uithoudingsvermogen, ongeacht welke oefening je doet.

Door zelf een plyo box aan te schaffen, kun je thuis trainen aan je kracht en uithoudingsvermogen. Zo ben je niet afhankelijk van de openings- en sluitingstijden van een sportschool. Je kunt de plyo box makkelijk opbergen en neerzetten waar je maar wilt. Zo bepaal jij wanneer en waar je traint!

Ben je op zoek naar een sport uitdaging die je thuis kunt doen, ga dan naar onze sport challenges!

De voordelen van een plyo box op een rij

 • Verbeteren spierkracht
 • In meerdere hoogtes beschikbaar (plyo box afmetingen vaak in inches weergegeven)
 • Je kunt je lichaam op verschillende manieren trainen
 • Uithoudingsvermogen verbeteren
 • Verbeteren explosiviteit
 • Door de plyo box te kantelen is deze ‘verstelbaar’ in meerdere hoogtes
 • Trainen waar en wanneer jij wilt
 • Mogelijkheid om volledige full body work outs te doen met behulp van een plyo box

De beste plyo boxen

Bij het kopen van een plyo box kun je letten op de hoogte en de afwerking van de box. Hoe hoger de box, hoe zwaarder je de training kunt maken en hoe meer oefeningen je kunt doen. Uiteraard moet een goede plyo box duurzaam zijn zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Hieronder geven we een overzicht van de beste plyo boxen in willekeurige volgorde!

1. VirtuFit Houten Plyo Box 3-in-1 – Klein – 40 x 45 x 50 cm

trainen met een plyo box

De VirtuFit Houten Plyo Box 3-in-1 Klein is speciaal ontworpen voor mensen die kleiner zijn of niet in staat zijn om op een full-size houten plyobox te jumpen, zoals senioren of junioren. Een plyo box is een van de meest gebruikte trainingstools voor functional training en wordt voornamelijk gebruikt voor Box Jumps.

Je traint hiermee je explosieve kracht en sprongkracht in de benen, waardoor je onder andere sneller kunt rennen en hoger kunt springen. Deze vorm van training op een plyobox wordt plyometrische training genoemd. Op plyoboxen kun je naast Box Jumps ook vele andere oefeningen uitvoeren, waaronder Lateral Step Overs, Elevated Push Ups en Burpee Box jumps.

De VirtuFit Houten Plyo Box heeft een eenvoudig kantelbaar ontwerp waarmee je makkelijk kunt trainen. Afhankelijk van op welke kant je de plyo box legt, zijn er drie verschillende hoogtes mogelijk, namelijk: 50, 45 en 40 cm. Hierdoor heb je altijd de juiste hoogte voor een optimaal resultaat.

2. VirtuFit Houten Plyo Box 3-in-1 – Groot – 50 x 60 x 75 cm

plyobox

De houten plyobox van VirtuFit is eenvoudig te verplaatsen en is hierdoor gemakkelijk op te bergen. De houten constructie is ontzettend sterk en kan de meest langdurige en zware belastingen doorstaan. Zelfs bij zeer intensief gebruik heeft de plyo box een lange levensduur.

De VirtuFit Houten Plyo Box heeft een eenvoudig kantelbaar ontwerp waarmee je makkelijk kunt trainen. Afhankelijk van op welke kant je de plyo box legt, zijn er drie verschillende hoogtes mogelijk, namelijk: 75, 60 en 50 cm. Hierdoor heb je altijd de juiste hoogte voor een optimaal resultaat.

3. Gymstick Houten Plyo Box 3-in-1

trainen met een plyo box

De Houten Plyo Box van Gymstick is ideaal voor het uitvoeren van plyometrische training. Plyometrische training is de beste manier om snelheid en kracht te ontwikkelen, wat ervoor zorgt dat je sneller kunt rennen en hoger kunt springen. Op de plyoboxen kun je veel verschillende oefeningen doen, waaronder Bulgarian squats, step-ups en Box March Jumps.

De Gymstick Houten Pylo Box heeft een envoudig kantelbaar ontwerp waar je makkelijk mee kunt werken. Afhankelijk van welke kant naar boven wijst zijn er drie verschillende hoogtes mogelijk, namelijk:

 • 50 cm
 • 60 cm
 • 76 cm

Hierdoor kan iedere atleet altijd de juiste hoogte selecteren voor optimaal resultaat. Daarnaast is de Houten Plyo Box van Gymstick gemakkelijk te verplaatsen voor gebruik in de kleine ruimtes of om de plyobox op te bergen. De houten constructie is ontzettend sterk en kan de zwaarste en langdurigste belastingen doorstaan. Deze Houten plyo box heeft een hoogwaardige afwerking.

4. Lifemaxx Crossmax Soft Plyo Box

plyobox training

De Crossmaxx Soft plyo boxes zijn een eyecatcher in elke CrossFit box en Functionele ruimte. Dat ze er mooi uitzien is leuk, maar waar het om draait is dat ze veilig zijn en dat zijn ze! De boxen zijn hard genoeg om stabiel te springen en landen en zacht genoeg om ongelukken te voorkomen.

Deze Soft Plyo Box heeft een zachte laag rondom het hout die je benen beschermt tegen verwondingen als je een keer mis springt. Deze bescherming maakt het gemakkelijker om je grenzen op te zoeken.

De boxen zijn gevuld met hoge kwaliteit foam en coating, hierdoor zijn deze boxen geschikt voor intensief gebruik. Trainen met een plyobox is goed voor het verbeteren van je sprongkracht en het controleren van je sprongbeweging.

De Crossmaxx Soft plyo boxes zijn verkrijgbaar in 3 hoogtes die individueel of gecombineerd gebruikt kunnen worden. Dit zorgt dat er voldoende gevarieerd kan worden voor elke sporter. De soft plyo boxen zijn te verbinden door hoogwaardige, brede Velcro strips en duidelijke hoogteaanduidingen.

Beschikbare hoogtes:

 • 15 cm
 • 30 cm
 • 45 cm
 • 60 cm

5. Muscle Power Houten Plyo Box

houten plyo box

Plyometrisch trainen op 3 verschillende hoogtes doe je met de Muscle Power Houten Plyo Box. Deze houten plyo box is namelijk kantelbaar en kan op 3 manieren worden neergezet waardoor je verschillende hoogtes creëert.

 • 51 cm
 • 61 cm
 • 76 cm

Plyometrisch trainen

Met een plyometrische training (of functional training) vergroot je je explosieve kracht. Doe step ups, step overs, push ups, box jumps, etc. en je merkt al snel dat je springkracht groter wordt. Daarnaast versterk je ook je gewrichten, waardoor deze beter de impact kunnen beheersen als je bijvoorbeeld op je voeten landt.

De 6 beste plyo box oefeningen

Je hebt niet veel materialen nodig om je hele lichaam te kunnen trainen. Door creatief te zijn kun je voldoende variëren waardoor een training niet snel verveelt. Met onderstaande 6 plyo box oefeningen laten we zien hoe!

1. Box jump

De box jump is misschien wel de bekendste oefening met een plyo box. De box jump is goed voor het ontwikkelen van meer kracht in je benen en het verbeteren van je uithoudingsvermogen.

Uitvoering box jump:

Ga voor de box staan met beide voeten op schouderbreedte. Spring vervolgens met beide voeten tegelijk op de box. Je kunt hierbij je armen mee zwaaien. Stap of spring daarna weer naar beneden om vervolgens meteen weer terug te springen op de box.

Om te wennen aan de oefening is het raadzaam om op de laagste stand van de box te beginnen. Heb je de oefening onder de knie, kun je hem zwaarder maken door de box te kantelen naar een hogere positie.

2. Decline push ups

Met deze oefening train je de borst en schouders. Je maakt hiermee de traditionele push-up een stuk zwaarder waardoor je effectiever traint.

Uitvoering decline push up:

Ga in een push-up houding liggen waarbij je de handen op de grond plaatst en je voeten op de plyo box. Zorg ervoor dat je de buikspieren goed aanspant en je rug recht houdt.
Zak nu langzaam door je armen totdat je met je neus vlak boven de grond bent.

Duw jezelf daarna weer omhoog totdat je terug bent in de startpositie. Houd je armen langs je lichaam. Hoe lager de box, hoe makkelijker de oefening. Is deze oefening helemaal nieuw voor je, is het raadzaam om met de laagste kant te beginnen.

3. Incline push ups

De variant van de decline push up, kun je ook andersom uitvoeren met de incline push up. Ook hiermee train je de borst en je schouders.

Uitvoering incline push up:

Ga in een push-up houding liggen waarbij je de handen op de plyo box plaatst en je voeten op de grond. Zorg ervoor dat je de buikspieren goed aanspant en je rug recht houdt.
Zak nu langzaam door je armen tot je met de borst vlak boven de box bent. Duw jezelf dan weer omhoog. Houd je armen tijdens de oefening zoveel mogelijk langs je lichaam en voorkom dat de ellebogen naar buiten bewegen. Hoe hoger de box, hoe makkelijker de oefening. Is deze oefening nieuw voor je, begin dan met de hoogste kant van de box. 

4. Tricep dips

Met deze oefening train je de triceps.

Uitvoering tricep dips:

Zet je handen achter je op de plyo box iets wijder dan schouderbreedte uit elkaar. Laat hierbij je vingers naar voren wijzen. Je voeten zet je voor je neer met gestrekte benen. Buig nu langzaam je armen zodat je boven lichaam richting de grond zakt.

Maak de beweging vlak langs de box zodat je zoveel mogelijk de tricpes gebruikt. Laat je zakken totdat je billen vlak boven de grond zijn. Vervolgens beweeg je weer terug naar de startpositie door jezelf omhoog te duwen vanuit de triceps.

5. Box step up

Met deze oefening train je je benen.

Uitvoering box step up:

Ga recht voor de box staan. Stap nu op de box met één been, en breng je andere been omhoog wanneer je beide benen strekt. Stap vervolgens terug naar beneden met een been en herhaal aan de andere kant.

Je kunt deze oefening verzwaren door in beide handen een gewicht te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kettlebells, dumbbells of een powerbag.

6. Burpee box jumps

Met deze oefening train je de benen, armen en je core.

Uitvoering burpee box jumps:

Ga recht voor de box staan en zak in een squat positie, met je handen voor je op de grond. Schop je benen naar achter om in een push up positie te komen en breng je lichaam naar de vloer. Als je borst de grond heeft geraakt spring je met je voeten terug in een squat positie en spring vervolgens direct op de box. Spring nu naar beneden aan de andere kant van de box en herhaal de oefening.

Trainen met een plyo box

Zoals je hebt gelezen brengt het trainen met een plyo box veel voordelen met zich mee. Door zelf een plyo box te kopen, kun je thuis trainen aan je kracht en uithoudingsvermogen. Zo ben je niet afhankelijk van de openings- en sluitingstijden van een sportschool. Je kunt de plyo box makkelijk opbergen en neerzetten waar je maar wilt.

Vind je het fijn om thuis te trainen, lees dan ook het blog ‘Thuis fit worden.’ Hier staan tips & tools om lekker thuis aan de slag te gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.