Trainen met gewichtsvest. Alle voordelen op een rij!

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
trainen met gewichtsvest

Inmiddels ben ik bezig met mijn laatste rondje op de sintelbaan als ik nogmaals het zweet uit mijn gezicht veeg. De laatste meters zijn zwaar en ik ben blij als het er eindelijk op zit. Even zitten alvorens ik weer naar huis wandel. Trainen met gewichtsvest is pittig!

Na een goede training van 5 kilometer hardlopen met gewichtsvest, bekijk ik mijn rondetijden. Tevreden zie ik dat het gelukt is om elke ronde van 400 meter binnen de 2 minuten te voltooien. Na elke ronde heb ik twee minuten rust gehouden, maar ook een kilo extra in mijn gewichtsvest gedaan.

Uiteindelijk heb ik dus het laatste rondje met 12 kilo in mijn gewichtsvest binnen de twee minuten gelopen. Nu wordt het tijd om lekker te gaan douchen en daarna op de bank te ploffen.

Trainen met gewichtsvest levert een hoop voordelen op. Door zwaarder te trainen verbrand je niet alleen meer calorieën, maar voelt het hardlopen daarna zonder gewichtsvest alsof je niks weegt. Dit biedt niet alleen een fysiek voordeel, maar ook mentaal. Dat is de reden dat ik de weken voor een wedstrijd vooral met gewichtsvest train.

In dit blog gaan we kijken naar de voordelen van een gewichtsvest en welke gewichtsvesten de beste zijn.

Wat is een gewichtsvest

Zoals het woord het eigenlijk al aangeeft, is een gewichtsvest een vest die je zwaarder of lichter kunt maken door gewichtsplaatjes toe te voegen of te verwijderen. Zo kan je het gewicht van de vest laten variëren tussen 5 en pakweg 40 kilogram.

Hierdoor kun je heel veel trainingen zwaarder maken. Denk hierbij aan wandelen, hardlopen, krachtoefeningen, enz. Een gewichtsvest zorgt ervoor dat je lichaam harder moet werken, waardoor je zowel aan je uithoudingsvermogen kunt werken als aan je kracht.

Voordelen trainen met een gewichtsvest

Trainen met een gewichtsvest zorgt er simpelweg voor dat jouw lichaam harder moet werken om dezelfde oefening uit te voeren. Het maakt dus niet uit wat voor type training of sport je uitvoert, iedere beweging en oefening wordt zwaarder.

Doordat elke beweging zwaarder wordt, helpt een gewichtsvest bij het afvallen. Je lichaam moet namelijk harder werken waardoor je meer calorieën verbruikt. Maar er zijn nog veel meer voordelen verbonden aan het trainen met een gewichtsvest.

Door te trainen met een gewichtsvest kun je namelijk ook je kracht en uithoudingsvermogen verbeteren. Daarnaast kun je veel meer variëren in je trainingen wat ook de motivatie hoog houdt. Hieronder sommen we een aantal voordelen op van het trainen met een gewichtsvest.

Voordelen gewichtsvest

 • Ontwikkelen van meer kracht
 • Verbeteren van je uithoudingsvermogen
 • Brengt variatie in je training aan
 • Helpt bij de vetverbranding
 • Verbeteren van je lichaamshouding
 • Versterken van je botten, gewrichten en pezen

Afvallen met gewichtsvest

Het grootste voordeel van het trainen met een gewichtsvest, is dat je daarmee veel sneller afvalt. Hoe zwaarder je weegt, hoe meer je lichaam moet werken. En hoe meer je lichaam moet werken, hoe meer calorieën je verbrandt.

Door een gewichtsvest te gebruiken tijdens je trainingen, moet je lichaam harder werken. Daarom is het verstandig om het gewicht rustig aan op te bouwen. Lees hier meer over in het blog ‘Wat zijn trainingsprincipes?’

Of je nu gaat wandelen, hardlopen of krachttraining gaat doen met een gewichtsvest, bij alle activiteiten zal je vetverbranding meer gestimuleerd worden. Uit een onderzoek van de ‘American Council on Exercise’ in 2013, bleek dat mensen die een gewichtsvest droegen 12% meer calorieën verbrandden dan mensen zonder een gewichtsvest.

Wandelen met gewichtsvest

Een gewichtsvest kan je helpen met afvallen. Maar ook in het ontwikkelen van meer kracht, stabiliteit en het vergroten van je uithoudingsvermogen. Door te wandelen met een gewichtsvest zal je rompstabiliteit vergroot worden doordat je rompspieren harder moeten werken door het grotere gewicht.

De spieren zullen krachtiger moeten samentrekken wat ervoor zorgt dat je lichaam zich daarop aan gaat passen. Doordat je bij de meeste gewichtsvesten het gewicht gelijkmatig kan verdelen over je torso, kun je op een comfortabele manier afvallen.

Zoals eerder vermeld, verbrand je 12% meer calorieën met een gewichtsvest. Dit effect wordt zelfs nog vergroot naarmate de helling hoger wordt en/of de snelheid toeneemt.

Gewichtsvest hardlopen

Om nog meer profijt te hebben van het trainen met een gewichtsvest, kun je er ook voor kiezen om te gaan hardlopen met een gewichtsvest. Hierdoor zal je vetverbranding nog verder toenemen, net als je uithoudingsvermogen en kracht.

Het is normaal dat je in het begin wat spierpijn kunt gaan krijgen in je schouders en rug. Je lichaam moet namelijk nog even wennen aan het vest. Als je lichaam eenmaal gewend is, zou je er voor kunnen kiezen het gewicht wat te verhogen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je het rustig opbouwt. Zo voorkom je blessures.

Gewichtsvest kopen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende gewichtsvesten op de markt. Voordat je een gewichtsvest koopt, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. De volgende punten zijn belangrijk:

Wat voor vest is het? Er zijn gewichtsvesten waarbij het gewicht is verdeeld over je hele romp, maar er zijn ook gewichtsvesten waarbij het hele gewicht op je rug zit. Daarnaast zijn er gewichtsvesten waarbij de gewichten blokjes zijn, maar ook platen.

Hoeveel gewicht? Hier zit heel veel verschil in. Zo zijn er vesten die tot 10 kg gaan, maar ook vesten die rond de 40 kg kunnen wegen. Ben je van plan om niet alleen met een gewichtsvest te gaan hardlopen, maar ook krachtoefeningen te doen, is het raadzaam om voor een gewichtsvest te kiezen die wat zwaarder kan worden gemaakt.

Afstelbaarheid: Het is belangrijk dat het gewichtsvest goed af te stellen is, zodat je deze strak om je lichaam kunt doen. Je wilt niet dat het vest gaat bewegen tijdens de oefeningen. Dit kan namelijk zorgen voor schuurplekken en zelfs blessures.

Kwaliteit: Het gewichtsvest moet niet alleen comfortabel zitten, maar ook duurzaam zijn. Vooral als je regelmatig gebruik maakt van het vest. Zorg er voor dat je nog voldoende bewegingsvrijheid hebt en dat het geen lichaamsdelen afknelt.

Gewichtsvest Crossfit

Het trainen met gewichtsvesten gebeurt al heel lang. Maar in Crossfit werd dit pas echt populair na de CrossFit Games van 2015. In dat jaar werd voor het eerst de ‘Murph’ geïntroduceerd. Deze workout met gewichtsvest werd ter ere van luitenant Micheal P. Murphy geïntroduceerd.

Het trainen met gewichtsvest wordt door veel militairen, brandweermannen en politie-agenten die zich hiermee voorbereiden op de fysieke belasting van hun werk gedaan. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen dit overgenomen waardoor het steeds populairder is geworden.

Het trainen met een gewichtsvest tijdens Crossfit, zorgt ervoor dat je belastbaarheid steeds verder omhoog gaat. Je spieren, pezen en botten worden steeds sterker doordat je lichaam zich steeds moet aanpassen aan de hogere belasting.  

De beste gewichtsvesten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het raadzaam om met een aantal dingen rekening te houden bij het kopen van een gewichtsvest. Bedenk van tevoren goed waarvoor je het vest wilt gebruiken zodat je geen verkeerde keuze maakt.

We zullen hieronder de 5 beste gewichtsvesten de revue laten passeren waarbij we deze punten hebben meegenomen.

1. Muscle Power Gewichtsvest – 30 kg

30 kg vest

Verbrand meer calorieën, bouw meer conditie op en vergroot je spierkracht met dit Muscle Power Gewichtsvest – 30 kg. Geschikt voor crossfit, bootcamp, conditie oefeningen, behendigheidsoefeningen en nog veel meer.

Intensievere workouts

Het Muscle Power Gewichtsvest voegt net dat beetje extra toe aan je workout. Zo kun je je workouts intensiever maken, zonder dat je ze daadwerkelijk hoeft te veranderen. Met een gewichtsvest voer je de intensiteit van je training geleidelijk op. Het vest heeft namelijk 30 zakjes met losse gewichtjes: 15 aan de voorkant en 15 aan de achterkant.

Deze gewichtjes kun je zelf verwijderen of aanvullen, zodat je je workout zo zwaar kunt maken als jij wilt. Extra voordeel is dat het gewichtsvest ‘one size fits all’ is. Hij past vrijwel iedere volwassene en is met klittenband te verstellen.

2. ZEUZ® Crossfit & Fitness Gewichtsvest 16,5 KG

gewichtsvest crossfit

Wil jij jouw training naar een hoger niveau tillen? Dan is de crossfit & fitness gewichtsvest van ZEUZ® meer dan geschikt! Dit trainingsvest is verstelbaar in meerdere gewichten, zodat jij voortaan nog meer uit jouw workout kan halen.

ZEUZ® Gewichtsvest

ZEUZ® is gespecialiseerd in het ontwikkelen van de beste kwaliteit accessoires voor de Fitness en CrossFit-markt door uitsluitend gebruik te maken van de meest duurzame materialen. Onze directe samenwerking met atleten, CrossFit-boxen en sportscholen maakt het mogelijk om innovatieve producten met premium kwaliteit te ontwikkelen die jouw sportprestaties zullen verbeteren.

Comfortabel trainingsmiddel

Een trainingsvest is perfect om jouw trainingen een zetje in de goede richting te geven. Het vest trek je eenvoudig aan, waarna jij vervolgens met behulp van de meegeleverde gewichten jouw oefeningen kan verzwaren. Hierdoor zal jouw voortgang niet stilstaan, maar juist vooruitgaan. Met het maximumgewicht van 16,5 kilo zal jij komende tijd vooruit kunnen!

Verstelbaar gewichtsvest

Het gewichtsvest wordt geleverd met verschillende stalen platen om zo het vest naar wens aan te kunnen passen. Met behulp van de gewichten kan het trainingsvest versteld worden naar 19 verschillende standen: 1.5kg – 3kg – 3.5kg – 4.5kg – 5kg – 5.5kg – 6.5kg – 7kg – 7.5kg – 8.5kg – 9.5kg – 11kg – 11.5kg – 12.5kg – 13kg – 13.5kg – 14.5kg – 15kg – 16.5kg. Het verstellen van het gewicht is binnen enkele seconden gebeurd, zodat jij tijdens jouw workout zo min mogelijk tijd hoeft te besteden aan het verstellen van het gewicht.

Geschikt voor volledige workout

Een CrossFit & Fitness gewichtsvest biedt vele mogelijkheden voor een training. Het vest zal iedere handeling verzwaren waarmee jij het vest gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, push ups, squats of pull ups. Hierdoor zal jij jouw voortgang bij zowel cardio oefeningen als krachttraining kunnen verbeteren. Verstel het vest op het juiste gewicht en jij bent klaar voor een intensieve workout!

Voordelen

 • Verstelbaar gewichtsvest
 • Jouw voortgang verbeteren
 • Geschikt voor CrossFit & Fitness
 • Hoogwaardige kwaliteit

3. VirtuFit Verstelbaar Gewichtsvest – Crossfit – Pro – 20 kg

20 kg vest

Het VirtuFit Verstelbaar Gewichtsvest 20 kg zorgt ervoor dat de intensiteit van je normale sportoefeningen wordt verhoogd en dit resulteert in een hogere vetverbranding, extra spierkracht en een betere conditie. Dit is ideaal voor cardio-activiteiten zoals hardlopen en weerstandsoefeningen.

Naast cardio-oefeningen is het gewichtsvest ook geschikt voor krachttraining. Het VirtuFit Verstelbare Gewichtsvest kan je o.a. gebruiken bij pull-ups, push-ups en dips. Met het gewichtsvest kan je de oefening van 1 t/m 20 kg verzwaren.

VirtuFit Gewichtsvest materiaal

Het VirtuFit Verstelbare Gewichtsvest is gemaakt van stevig nylon wat zorgt voor een comfortabele pasvorm. Het compacte model zorgt ervoor dat je niet inlevert op je bewegingsvrijheid waardoor je zwaar kunt trainen zonder belemmeringen.

Het gewichtsvest van VirtuFit is snel en makkelijk verstelbaar. Binnen no time reduceer je het gewicht door 1 of meer van de gietijzeren gewichten uit de compartimenten te halen. Het gewichtsvest bezit over 20 x 1 kg gewichtjes. Let er wel op dat de verdeling van het gewicht rondom je lichaam gelijk blijft.

4. CAPITAL SPORTS Monstervest gewichtsvest 30 kg

gewichtsvest 30 kg

Het Capital Sports Monstervest is een universeel en veelzijdig trainingsapparaat voor het dicht bij het lichaam opnemen van extra gewichten bij kracht- en duurtraining.

Dankzij de verstelbare nylon riem met klittenbandsluiting laat het gewichtsvest zich aan verschillende lichaamsvormen aanpassen en biedt zo een onbeperkte bewegingsvrijheid. Aan de voor- en achterkant bevinden zich gewichtszakken aan de buitenkant die met elk 30 apart uitneembare metalen gewichten (á 920 g) gelijkmatig gevuld kunnen worden.

Het Capital Sports gewichtsvest beschikt bovendien over een aangenaam zachte vulling die voor hoog trainingscomfort zorgt. Zijn huidvriendelijke materialen onderscheiden zich bovendien door een hoge mate van onverslijtbaarheid.

Eigenschappen:

 • Universeel geschikt
 • Onbeperkte bewegingsvrijheid
 • Gelijkmatige gewichtsverdeling
 • 30 aan de buitenkant liggende gewichtszakken
 • Huidvriendelijk materiaal
 • Onderhoudsarme reiniging
 • Logo-opdruk
 • Materiaal: nylon, kunststof
 • Kleur: groen

5. Strongman CrossFit gewichtsvest 15 kg

gewichtsvest 15 kg

Met het CrossFit Mobility gewichtsvest van Strongman met een maximaal gewicht van 15kg zal je jouw workout en fitheid naar een hoger niveau tillen.

Maximale comfort zul je ervaren omdat de pasvorm ideaal is tijdens je CrossFit workouts. Met de 4 meegeleverde gewichtsplaten kun je het gewichtsvest eenvoudig verzwaren en je trainingen geleidelijk opbouwen.

Een groot voordeel is dat je dit vest hierdoor kunt gebruiken voor meerdere sporters/atleten. Dit model is uiterst geschikt voor multifunctionele oefeningen en is eenvoudig aan te passen aan je eigen lichaam door middel van de handige en eenvoudige klittenbandsluitingen. Het materiaal van het gewichtsvest is zo ontwikkeld dat het een goede ademende werking heeft, dit zul je direct merken bij intensieve trainingen.

Het fraaie aan het gewichtsvest is dat het verstelbaar is. Je ontvangt maar liefst 4 gewichtsplaten. De smalle stalen platen zijn 2,6 kilogram (kg) en de 2 langere stalen platen zijn 4 kilogram per stuk.

Het gewichtsvest zonder platen weegt 1.8 kilogram. Als je alle platen in het gewichtsvest schuift, dan kom je op een totaalgewicht van 15 kg. Je kunt dus enorm veel gedoseerde stappen maken.

Gewichtsmogelijkheden:

 • Gewichtsvest + 1 smalle gewichtsplaat = 4,4 kg
 • Het gewichtsvest + 1 lange gewichtsplaat = 5,8 kg
 • Gewichtsvest + 2 smalle gewichtsplaten = 7 kg
 • Het gewichtsvest + 1 lange gewichtsplaat + 1 smalle gewichtsplaat = 8,4 kg
 • Gewichtsvest + 2 lange gewichtsplaten = 9.8 kg
 • Het gewichtsvest + 1 lange gewichtsplaat + 2 smalle gewichtsplaten = 11 kg
 • Gewichtsvest + 2 lange gewichtsplaten + 2 smalle gewichtsplaten = 15 kg

Met het Strongman CrossFit Mobility gewichtsvest kun je vrijwel alle oefeningen uitvoeren zoals je die kent van CrossFit. Denk aan push-ups en muscle-ups maar ook tijdens het hardlopen zul je maximaal profiteren van dit comfortabele vest.

Je zult het maximale rendement halen uit iedere oefening en gedoseerd naar perfectie kunnen gaan trainen.

Trainen met gewichtsvest

Trainen met gewichtsvest levert een hoop voordelen op. Het is niet voor niets dat dit steeds populairder wordt en het vest bij veel sporten gebruikt wordt. Je kunt met een gewichtsvest zowel je uithoudingsvermogen, stabiliteit en kracht verbeteren. Doordat je zelf kunt bepalen hoe zwaar je traint, kun je gedoseerd werken aan verbetering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.